EUR: 355,09 Ft
CHF: 331,13 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Külföld

Soros meg akarta fúrni a magyar jelöltet

Angela Merkelt próbálta elérni egy, a szervezete által támogatott társaság vezetőjén keresztül Soros György. Célja az volt, hogy Várhelyi Olivér ne kapja meg az Európai Bizottság bővítési biztosi posztját. A milliárdos végül elbukott, Várhelyi megkapja a pozíciót.

Minden követ igyekezett megmozgatni Soros György annak érdekében, hogy az új Európai Bizottságban Magyarország ne kaphassa meg a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót – írja a Magyar Nemzet. A lap nemzetbiztonsági forrásból származó értesülései szerint a tőzsdespekuláns egy általa is támogatott német szervezet elnökén keresztül akart segítséget kérni Angela Merkel kancellártól.

(MTI/EPA/Michael Kappeler)

November elején Daniela Schwarzert, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) elnökét hívta fel Soros, hogy a közbenjárását kérje Angela Merkelnél. Célja az volt, hogy ne a magyar biztosjelölt kapja a bővítési és szomszédságpolitikai portfóliót az új Európai Bizottságban, ehhez volt szüksége Merkel segítségére. A tőzsde­spekuláns végzetes veszélyként írta le a magyar jelölt delegálását, mert szerinte Orbán Viktor orosz és török kapcsolatai kockázatosak az unióra nézve. 


Várhelyi Olivér (MTI/Európai Tanács/Enzo Zucchi)

Soros György Nyílt Társadalom Alapítvány-hálózata a DGAP egyik támogatója, ennek ellenére Schwarzer kizártnak tartotta, hogy ennyire direkt politikai tanácsot adjon Merkelnek. A milliárdos próbálta győzködni Schwarzert, ám a kért közbenjárás elmaradt, a magyar jelölt, Várhelyi Olivér pedig bővítési biztos lesz.

Mint ismert, Trócsányi László volt igazságügyi miniszter biztosi jelölését részben a Soros-hálózat vádaskodásai alapján indult, Magyarország elleni uniós eljárások miatt utasította el az Európai Parlament jogi szakbizottsága.


 

Soros  megbízható szövetségesei

A Megbízható szövetségesek az Európai Parlamentben 2014–2019 nevű kiadvány a 751 EP-képviselőből 226-ot sorol fel. Ez több, mint amennyi a legnagyobb, néppárti frakció akkori összlétszáma (215 fő). Többségük részt vett a Magyarország elleni irányuló, úgynevezett 7. cikkely szerinti eljárás kezdeményezésében is.

Az Open Society Foundation (Nyílt Társadalom Alapítvány) listáján olyan nevek szerepeltek, mint Martin Schulz, az Európai Parlament volt elnöke és a szociál­demokraták egyik erős embere; Olli Rehn akkori gazdasági és pénzügyi biztos; Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció egykori vezetője és Guy Verhofstadt. Utóbbi a Momentumot is soraiban tudó liberális pártszövetség képviselőcsoportját irányította, és irányítja most is.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek