EUR: 353,36 Ft
CHF: 332,34 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Nagykanizsa

Sorra újráznak

Zalában hét településen kell időközi választást tartani, például szavazategyenlőség, lemondás vagy bírósági döntés miatt. Van olyan falu, ahol a választási csalás gyanúja is felmerült.

A Pécsi Ítélőtábla határozata alapján meg kell ismételni a polgármester-választást Pötrétén, ahol október 13-án mindössze egyszavazatnyi volt a különbség a két független jelölt között, de az alulmaradt aspiráns jogorvoslati kérelmet nyújtott be. Beadványa alapján a táblabíróság megállapította, hogy a helyben érvénytelennek nyilvánított szavazólapok között egy mégis érvényesnek tekinthető, ezért 84-84 vokssal szavazategyenlőség alakult ki. Baloghné Andel Zsuzsanna, a felsőrajki közös önkormányzati hivatalhoz tartozó település jegyzője a távirati irodának elmondta, hogy az időközi választás napjáról még nem született döntés, de terveik szerint január végén tartják meg a voksolást.


Zalában hét településen kell megismételni a választást, van, ahol bűncselekmény gyanúja is felmerült (Illusztráció: Gergely Szilárd)

Skoda Lilla, Keszthely aljegyzője közölte, nincs még kitűzött időpontja a városban a 6. számú választókörzetben kialakult szavazategyenlőség miatt tartandó képviselő-választásnak. A Fidesz–KDNP és az ellenzéki összefogás képviselőjelöltjei közül az utóbbi – egy képviselő lemondása miatt – időközben listáról már bekerült a város képviselő-testületébe, így az ellenzéki oldalról új jelölt állítása is várható.

Lendvadedesen január 12-én tartanak újból képviselő-választást, mert lemondások miatt nincs meg a szükséges létszám a település képviselő-testületében. A 29 választópolgár októberben kétfős testületet választott három jelölt közül, de időközben az egyik képviselő lemondott, a harmadik jelölt pedig mégsem vállalta a posztot.


Kisbucsán és Esztergályhorvátiban ugyancsak január 12-én tartanak polgármester-választást, mindkét településen a jelöltek között október 13-án kialakult szavazategyenlőség az oka az ismétlésnek.

Senki sem indult

Lakhegyen január 12-én tartanak időközi voksolást. Itt képviselőket és polgármestert is kellene választani, mivel – egyetlen településként az országban – jelöltek hiánya miatt októberben sem polgármester-, sem képviselőjelöltekre nem lehetett szavazni.

 

A rendőrség is nyomoz

Várföldén a Pécsi Ítélőtábla döntése alapján – tömeges lakcímbejelentések miatt – kellett múlt vasárnap megismételni a szavazást. Az alig 150 szavazópolgár száma a település névjegyzékében ugyanis néhány hét alatt több mint 50 százalékkal, 239-re növekedett, 82 új lakcímbejelentést regisztráltak a településen. Ez a táblabíróság szerint a választás eredményének befolyásolására irányult. A választás rendje elleni bűncselekmény gyanújával rendőrségi eljárás is indult.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.