EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb XIV.kerület

Szatmáry Kristóf: A BVSC lesz az első olyan sportegyesület, ahol csak megújuló energiaforrás lesz

A parkosítás után újabb megújuló beruházás következhet a BVSC-Zugló sporttelepén. Az egyesület ugyanis egy új, mélyfúrású kúttal tenné még fenntarthatóbbá, hatékonyabbá és nem utolsósorban környezettudatosabbá a telephely több létesítményének üzemeltetését.

Szatmáry Kristóf a zuglói sportegyesület fejlődéséért dolgozik

Mint lapunk megtudta, a terv az, hogy az onnan kinyert hőnek köszönhetően jelentősen csökkenhetnek a kiadások, és környezetvédelmi szempontból is pozitív hatás várható. A geotermikus energia használata során nem keletkeznek káros anyagok vagy szennyező égéstermékek.
– A speciális fúrással egy mélyfúrású kút készül, amely jelentős mértékben hozzájárul a létesítmény gazdaságosabb és környezetkímélőbb fenntartásához – mondta el Szatmáry Kristóf, az egyesület elnöke, a terület országgyűlési képviselője. – Az épített környezetre a létesítendő beruházás nem lesz érdemi hatással, tájképi jelentősége esetleg a fúrótorony mintegy 25 méteres magassága miatt lehet átmenetileg tájképromboló, de a kivitelezés befejezésével ez a probléma megoldódik. A kút a sportkomplexum fűtési hálózatához kapcsolódik majd, felszín alatti vezetékhálózatokon keresztül. Az egyesület környezetközpontú gondolkodásmódjával azt a célt tűzte ki, hogy a BVSC-Zugló legyen az első olyan sportegyesület, ahol zéró a nem megújuló energiaforrás.
Mint Szatmáry Kristóf hozzátette, a megújuló energiaforrásokból előállított energia alkalmazásának számos potenciális előnyének egyike az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkenése. Továbbá szempont az energiaellátás diverzifikációja és a fosszilis tüzelőanyagok piacaitól, különösen a földgáz- és a kőolajpiacoktól való kisebb függőség. A technika bevezetésével minimalizálódik a gázfogyasztás az egyesületnél, ez a jövőben pedig költséghatékonyabb létesítményfenntartást is eredményez.


A Széchényibe kerül majd a víz
A tervezett kútból kitermelt teljes vízmennyiséget a hő hasznosítása után egy zárt rendszeren keresztül – a továbbított termálvíz semmiféle kezelésen nem esik át – teljes egészében átadják a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. részére. A lehűtött víz a régi, meglévő vezetékek nyomvonalán, egy újonnan kiépített vezetéken keresztül kerül a Széchenyi fürdő területére, ahol a továbbiakban hűtött vízként hasznosítják.

Fákat ültettek, medencét újítottak fel

Már megkezdődött a 50 kilowattos napelem rendszer telepítésére kiírt közbeszerzési eljárás előkészítése

Mint azt Szatmáry Kristóf elmondta, hogy az utóbbi években komoly fejlesztések zajlottak a BVSC-Zugló telephelyén.
– Rövid idő alatt, 2019-ig több mint 100 fát ültettünk a telephely különböző részeire. Emellett a főépületben, valamint a kültéri nagymedencénél taós támogatással felújításokat is végeztünk, amelyek részeként kicserélték a rossz hatásfokú kazánokat, átalakították a légtechnikát, és az uszodaépület nyílászáróit is cserélték.
Mint azt Szatmáry Kristóf elmondta, a fejlesztés részeként a korszerűtlenné vált kültéri medencét befedték, és az uszodaépülethez kapcsolták. Ezáltal a fedett területek mintegy 1100 négyzetméterrel, a vízfelületek pedig 500 négyzetméterrel nőttek, és megkezdődött az 50 kilowattos napelemrendszer telepítésére kiírt közbeszerzési eljárás előkészítése.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.