2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb XV.kerület

Szellemek a Kikötőben

Versenyek, viccek, vigéckedések! Táncok, tréfák, találgatások! Tökfaragás, töméntelen tökevés! Szellemes szelfik, szapora szívverések! Mindez megvolt a Kikötő – Ifjúsági közösségi Szigeten rendezett halloweeni szellemes szellempartin.

Vigyázat, jövök! (Fotó: Máté Krisztián)

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak. Az ünnep 1840 körül került Észak-Amerikába, amikor sok elszegényedett ír földműves vándorolt ki Írországból, akik magukkal vitték az ősi kelta eredetű népszokásaikat és hitvilágukat is. A kelták hite szerint a holtak szellemei visszatérnek és mivel beköltözhetnek az élőkbe, félelmükben beöltöztek különféle álcázó maskarákba, mert ezzel akarták becsapni és összezavarni a holtak szellemeit.  Amerikában az 1900-as évek elejétől vált egyre népszerűbbé, majd a legkedveltebbé halloween ünnepe, az ünnepi fesztiválokon szörnyek, boszorkányok, földönkívüliek, kalózok, rajzfilmek és mesék szereplői, állatok és hírességek maszkjait viselő jelmezesek jelennek meg. Bár az emberiség már legalább négyezer éve rögeszmésen fél a boszorkányoktól, a mai halloween fesztivál legnépszerűbb elemei mégiscsak a boszorkányok, a kísértetek, fekete macskák, mitikus természetfeletti lények, tündérek, koboldok és egyéb rémségek seregei.


Párosan is lehet (Fotó: Máté Krisztián)

 

A halloween Magyarországon
A halloweenhez kapcsolódó szokások 25-30 éve eljutottak Magyarországra is. A bulizós és játékos hangulatú harsány szokásokkal és a vicsorító vagy vigyorgó, de rendszerint világító töklámpás szimbólumával, amely jellegzetes kellékként az ír népszokás faragott karórépájából az évszázadokig tartó változások során a mai napig megmaradt.

 

Ne edd meg a halloweentököt!

A dekorációs célokra hasznosítható dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak (Fotó: Máté Krisztián)

A halloweenhez hozzátartoznak a világító tökök, de vigyázat! Bár a tökök egyre jobban válnak alapélelmiszerekké, mivel tele vannak fontos tápanyagokkal, illetve vitaminokkal, nem utolsósorban még finomak is, a dekorációs célokra hasznosítható dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, ezért fogyasztásuk kellemetlen következményekkel járhat! A mérgezés tünetei már fél órán belül jelentkeznek. Ezek a hányás, hasmenés és a magas láz.

Kapcsolódó Cikkek