2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Kecskemét

Szenzoros hibaészlelő rendszer a gyalogosok védelmében

Minden képviselő támogatta a polgármester arról szóló előterjesztését, hogy épüljön ki a közvilágítás szenzoros hibaészlelő rendszere Kecskemét gyalogátkelőinél. Így válhatnának biztonságosabbá zebráink, de ehhez a lakosság együttműködése is szükséges.

Szemereyné Pataki Klaudia polgármester előterjesztésében került a közgyűlés elé a közvilágítási hálózat hibaészlelési rendszerének a gyalogátkelőhelyeknél történő kiépítéséről szóló napirendi pont. Ennek háttere, hogy november 19-én újra gyalogosgázolás történt egy zebránál Kecskemét egyik frekventált helyén, a Szolnoki úti aluljáró Hunyadiváros felé vezető ágánál. Az előterjesztés szerint ez a baleset újabb intő jel, hogy folytatni kell a gyalogátkelőhelyek biztonságát fokozó 2018-ban megkezdett intézkedéseket.


Vis maior

A polgármester a napirenddel kapcsolatban elmondta, többször történt bejelentés arról, hogy a baleset helyszínénél nem működött a közvilágítás. Mint kiderült, a föld alatti hálózati elemmel volt probléma, ez pedig összefügg a turbókörforgalom építésével kapcsolatos munkákkal. Az NKM tájékoztatása szerint ezt a szakaszt a balesetet megelőző napokban háromszor is javították. A szakaszhiba okaként egy vis maior helyzetet jelöltek meg, amely a közelmúltban bekövetkezett csőtörés következménye.

A baleset ráirányította a figyelmet arra, hogyan lehetne javítani a közvilágítási hibák bejelentésén, gyorsítani az észlelés utáni intézkedést. Így előzhetnénk meg egy újabb tragédiát.

Ezért is javasolta előterjesztésében a polgármester, hogy a gyalogátkelőhelyek térségében az önkormányzat kezdeményezze az NKM Zrt.-nél egy szenzoros hibaészlelő rendszer kiépítését. Ez a hiba felmerülésekor azonnal jelzi a problémát, és az NKM azonnal meg tudja kezdeni a hiba javítását.


Segíthet a lakosság

Falu György alpolgármester a lakosság segítségét is kérte a hibák gyors orvoslása érdekében. Sajnos sokan vannak, akik nem jelentik be, ha nem működik a közvilágítás, kíváncsiak, mikor javul meg magától. Éppen ezért mindenkit arra kér, ha észleli a hibát, azonnal jelentse be. Így tudja a szolgáltató a legrövidebb időn belül kijavítani azt. A hiros.hu már reagált is erre, ezért létrehozta a felületen a „nem világít” menüpontot a bejelentéshez.

Pászti András, Hunyadiváros képviselője elmondta, a baleset napján 17.15-kor Sipos László tanácsnokkal együtt látta, hogy nem működnek a lámpák a szóban forgó helyen, be is jelentették a problémát. Este mégis megtörtént a baj. Ezért is jó ötlet az előterjesztés, talán felgyorsítja az információáramlást, a bejelentést pedig remélhetőleg gyorsan követi majd a javítás.

Végül egyhangúlag, 21 igennel, nem és tartózkodás nélkül fogadták el az előterjesztést.

Kapcsolódó Cikkek