EUR: 353,14 Ft
CHF: 332,10 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb XIII.kerület

Szilágyi Áron: A kutyák a gyerekekre és rám is jó hatással voltak

Szilágyi Áront talán nem kell bemutatni senkinek. Kerületünk kétszeres olimpiai, világ- és Európa-bajnok magyar kardvívója igazi példakép. A Vasas versenyzője most Down-szindrómás, autizmussal élő és tanulásban akadályozott gyerekek kutyaterápiás foglalkozásán vett részt.

Szilágyi Áron szívesen ment el segíteni a gyerekek (Fotó: MOL Alapítvány)

A MOL Gyermekgyógyító Program krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját segítő élmény- és művészetterápiás programokat támogat. A támogatottak között van a 2018 óta a Kutyával az Emberért Alapítványt, melynek munkatársai többek között a Csodavár Budapest Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóházban 7–14 éves autizmussal élő, Down-szindrómás és tanulásban akadályozott gyerekeknek tartanak kutyaterápiás foglalkozásokat. Szilágyi Áron 2006-ban elsők között nyerte el a MOL Tehetségtámogató Program segítségét, és ma már a MOL Alapítvány jószolgálati nagykövete, aki példamutató sportolóként részt vesz az alapítvány fiataloknak szóló jótékonysági programjain.


 

Az olimpiai és világbajnok aktívan kivette a részét a “munkából” (Fotó: MOL Alapítvány)

– A kutya a foglalkozásokon óriási motivációt adott a gyerekeknek, az állatokkal közösen minden feladatba igazi lelkesedéssel vetették bele magukat. Ráadásul rám is jó hatással voltak, rögtön feloldották a foglalkozás előtt bennem lévő izgalmat – mondta Szilágyi Áron. – Ők is, én is a sikerért dolgozunk, csak a siker mást jelent az életünkben: nekem ezt érmekben mérik, számukra azt jelenti, hogy a hétköznapok akadályait könnyebben veszik, és be tudnak illeszkedni ép társaik közé.
A terápiás állatok jelenléte jótékonyan hat az ember érzelmi állapotára, motivációjára. A kutyás foglalkozás hatására a gyermekeknek nő az önbizalmuk, fejlődik a mozgáskoordinációjuk, javul a kedélyállapotuk és a szociális, kommunikációs készségük is. A Csodavárban a fogyatékkal élő és átlagos fejlődésű gyermekek egyéni és csoportos fejlesztése zajlik, valamint játszóházként is működik családi napokkal, táborokkal, egyéb programokkal.

Több mint 500 terápiás program – 620 millió forintos támogatás
A 2005 óta futó MOL Gyermekgyógyító Program eddig összesen több mint 500 terápiás programot tudott támogatni több mint 620 millió forinttal, elsősorban a terapeuták béréhez történő hozzájárulással több mint 110 ezer gyermek fejlesztését vagy gyógyítását elősegítve. Ezzel az érintett családok számára ingyenessé vagy jelentősen olcsóbbá teszi az évközi rendszeres foglalkozásokat vagy nyári táborokat.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.