EUR: 334,07 Ft
CHF: 304,37 Ft
2019. november 12., kedd
Jónás, Renátó

Extra

Téli gumicsere: megindult a roham

A hideg idő beköszöntével sokan fejvesztve rohannak a gumishoz, hogy a nyári abroncsot télire cseréltessék. Egy felmérés szerint sokan azonban megvárják, amíg a gumik annyira elkopnak, hogy az elérik a KRESZ szerinti minimális értéket, ami rendkívül balesetveszélyes. A Lokál utánajárt mikor és hogyan érdemes gumit cserélni, és mivel verhetnek át minket.
Az autósok nagy százaléka még október közepén is nyári gumival közlekedik. Tekintve az eddigi időjárást ez nem is csoda, ám a hideg idő beköszöntével mindenki egyszerre indul el a gumishoz. A Bridgestone közel 20 ezer fő bevonásával készített egy friss kutatást, melyből kiderült, a nők inkább szakemberhez fordulnak a gumikat érintő kérdésekben, ezzel szemben a férfiak több mint fele inkább saját magára hagyatkozik, és jár utána melyik abroncsot válassza. Ugyancsak e felmérés szerint mind a nők, mind a férfiak a végletekig kihasználják az autógumik élethosszát, ugyanis a legtöbben akkor vásárolnak új abroncsot, amikor azok már annyira elkoptak, hogy elérik a KRESZ szerinti minimális értéket. Ez a jogszabály szerint 1,6 mm, de a téli abroncsok esetén a szakemberek 4 mm alatt már új gumikat javasolnak.

Fotó: Bridgestone/ Marcin Mularczyk

Életveszélyes a nyári gumi a hidegben
Csörgi Tamás, a Lövőház utcai autószerviz tulaja elmondta, miért érdemes gumit cserélni. – Hozzánk az elmúlt egy hétben legalább százan jelentkeztek be abroncscserére. Jól is teszik, mert nagyon fontos! A nyári abroncsnak ugyanis más a barázdáltsága, és megkeményedik a téli hidegben. Ettől akár méterekkel is megnőhet a féktávolság, ami életveszélyes lehet. Akkor érdemes egyébként lecserélni a kerekeket, amikor tartósan 7 fok alá csökken az állandó hőmérséklet – mondta a szakértő, aki hozzátette a biztonságos közlekedésért szerinte nem nagy ár az az idő, amit a gumisnál kell tölteni. – Fél óra, negyven perc – egy ebédidő – alatt kész a kocsi, szerintem a biztonságunk ennyit bőven megér!

Fotó: Bridgestone/Marcin Mularczyk

Így verhetnek át minket
Pósa József autószerelő azt javasolja, hogy érdemes saját garázsunkban tárolni a lecserélt gumikat vagy újakat vásárolni, a használtakkal ugyanis vissza tudnak élni. – Szerencsére ritkák az átverések, mert a gumisoknak nem áll érdekében. Ennek ellenére hallottam már olyanról, hogy aki használt gumit vett, annak kopottabbat tettek fel, mint amiért pénzt adott. Az új gumik esetében azonban szinte lehetetlen az átverés, hiszen szemmel látható a különbség egy használt és egy új abroncs között – mondta a szakember, aki hozzátette nem javasolja a négy évszakos gumik használatát. – Én csak akkor ajánlom, ha olyan autót veszünk, amivel nem igazán mozdulunk ki a városból, és csak kisebb távokra használjuk.

Fotó: Bridgestone/Marcin Mularczyk

Fotó: Bridgestone/Marcin Mularczyk

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Majka: Nem szeretnék pojáca lenni

  Majka: Nem szeretnék pojáca lenni

  Majka életében több változást is hozott az idei év. Betöltötte a negyedik x-et, újra összeállt Curtis-szel, és ma este debütál a saját ötlete alapján megvalósult Nyomd a gombot, tesó!

 • Dér Heni: A mű nő nem nő!

  Dér Heni: A mű nő nem nő!

  A mű nő nem nő – vallja Dér Heni aki alternatívát kínál azoknak, akik nem akarnak plasztikáztatni. Ezért egy életmódprogramot indít a valódi nők támogatására, amelyben csak olyasmit javasol, amiről az elmúlt 15 évben maga megbizonyosodott.

 • Ne várj 72 órát!

  Ne várj 72 órát!

  A Valan – Az angyalok völgye című mozifilm készítői és az ORFK közös kezdeményezést indít az eltűnt gyerekek mielőbbi megkerüléséért.