EUR: 345,03 Ft
CHF: 320,87 Ft
2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb Hódmezővásárhely

Tiltott kastélyok és birtokok útvesztőjében

Megnyílt a „Tiltott kastélyok. Erdélyi történelmi családok a jóvátétel útvesztőjében” című nemzetközi multimédiás kiállítás az Emlékpontban. A megnyitón Juhász Tünde kormánymegbízott kiemelte, hogy a vagyonuktól megfosztott nemesi családok küzdelme erőt ad a határon túli magyarságnak, és segítséget nyújt nekik, hogy ne oldódjanak fel a többség tengerében.

Mikes, Teleki, Bánffy, Bethlen. Csak pár családnév azok közül, akiket tönkretett a román államszocialista diktatúra. Többek között az ő birtokaikról, kastélyaikról szól az a kiállítás, amely a közelmúltban nyílt meg az Emlékpontban.


– Erdélyi nemesi családok, amelyek évszázadokon át meghatározó szerepet töltöttek be hazánk történelmében. Gazdasági erejükkel, politikai érdekérvényesítő képességükkel, kultúra iránti elkötelezettségükkel, társadalmi szerepvállalásukkal az egész Kárpát-medencei magyarság történelmét formálták. Bűnük mindössze ennyi volt. Egykoron virágzó birtokaiknak ma már híre-hamva sincs. Csak nagyon kevesen mondhatják el a ma élő leszármazottak közül, hogy volt hová és miért visszatérniük – fogalmazott a kormánymegbízott, aki hozzátette, hogy ezek a nemesek soha nem felejtették el gyökereiket, a nehéz évek ellenére sem.

Példás küzdelem

Juhász Tünde kifejtette, hogy a román visszaszolgáltatási törvény ugyan első olvasatra szépen hangzik, de a gyakorlatban nehézségekkel, küzdelemmel teli utat jelent a nemesi családoknak. Az ősi családok a tulajdonukat csupán az állammal folytatott, hosszú ideig tartó pereskedéssel tudják visszaszerezni. A bizonytalan jövő ellenére mégsem adják fel a harcot, mert a nemesség kötelez. – Példájuk erőt ad a határon túli magyarságnak, segíti a szórványban élőket, hogy megőrizzék identitásukat, és ne oldódjanak fel a többség tengerében – fogalmazott a kormánymegbízott.

A kiállítást 2020. január 20-ig lehet megtekinteni az Emlékpontban.


Juhász Tünde kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket.

Az Emlékpontban elénk tárul a régi erdélyi nemesség történelme.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.