2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Dunaújváros

Tíz perc a megelőzésért

Nagyjából tíz percet vesz igénybe egy általános szűrés, egy allergia vizsgálat és egy EKG. Ezekre a vizsgálatokra várták a helyi Vöröskereszt munkatársai azokat az urakat és hölgyeket, akiknek fontos az egészségük.

Szücsné Szigeti Hedvig, a Fejér Megyei Vöröskereszt Igazgatója is részt vett az egész napos rendezvényen, melyre elsősegélynyújtással kapcsolatos előadásokkal is várták az érdeklődőket.


– Nagyon fontosnak tartom, hogy Székesfehérvár mellett a nagyobb megyei településeken is mindenképpen megrendezésre kerüljenek olyan események, amelyekkel segíthetjük a városokban és a vonzáskörzetükben élőket. Természetesen fontos az életmód, és fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, ismerjük a szervezetünket. Viszont a legtöbbet azzal tehetünk, ha elmegyünk az ilyen eseményekre, és áldozunk magunkra pár ezer forintot, mert ha már megtörtént a baj, utólag hiába bánjuk, hogy sajnáltuk magunktól az időt, energiát és pénzt. Egyetlen dolog van, amivel mindenkinek foglalkoznia kell, mert nagyon nehezen javítható, korrigálható, ha már megtörtént a baj: az egészség. Szakítunk időt a szórakozásra, elmegyünk moziba, elmegyünk nyaralni, vacsorázni a barátokkal. Mind idő és pénz. Nem győzöm hangsúlyozni: a három vizsgálat nem vesz igénybe többet, mint tíz perc. Úgy gondolom, ennyit mindenkinek meg kell, hogy érjen az egészsége – fogalmazott Szücsné Szigeti Hedvig.

Mindenkinek ajánlott

A megelőzéssel tehetünk a legtöbbet egészségünkért. Ha részt veszünk a szűrővizsgálatokon, még a tünetek jelentkezése előtt kiderülhet, ha gond van szervezetünk működésével. 40 év fölött mindenképpen ajánlott évente részt venni bizonyos szűrővizsgálatokon, nem csak a hölgyeknek, de az uraknak is. Náluk is felmerülhetnek olyan problémák, melyek a tünetek jelentkezésével már sokkal nehezebben kezelhetők, vagy gyógyíthatók.

Feth Kata, a Vöröskereszt helyi szervezetének vezetője elmondta, a prevenció mindenekelőtt a legfontosabb, ezért is hálás, hogy megrendezhették az eseményt. Hozzátette, ezzel segíthetik a Dunaújvárosban élőket, hogy tudatosabbá váljanak az egészségük tekintetében is.


Egy laborvizsgálatból sok minden kiderül
Fotó: Profimedia

Mentősök a prevenció mellett

A rendezvényen részt vett Reszegi Imre Fejér megyei vezető mentőtiszt is.

– Az Országos Mentőszolgálat szerepe a megelőző szűrésekben kevésbé releváns, hiszen olyankor találkozik a lakosság általában velem és kollégáimmal, ha a baj már megtörtént, esetleg kialakult valamilyen életet veszélyeztető szituáció. Viszont évtizedes stratégiai partnerség köt minket össze a Vöröskereszttel, ezért is gondoltuk fontosnak, hogy részt vegyünk az eseményen, és mi is beszéljünk a prevenció fontosságáról – magyarázta a mentőtiszt.

Kapcsolódó Cikkek