2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Belföld

Több HIV-szűrővizsgálatot kellene végezni

Nemcsak a rizikócsoportokba tartozóknak, hanem a védekezés nélkül szexuális kapcsolatot létesítő fiataloknak is el kellene menniük HIV-szűrővizsgálatra – hívta fel a figyelmet Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa az M1 aktuális csatorna és a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című közös műsorblokkjában.

Hozzátette: a december 1-jei AIDS elleni világnap előtt kiemelten fontos a szűrésről beszélni, hiszen a betegség akár 10-15 évig is tünetmentes, így felismerésére a szűrés az egyetlen lehetőség.


Elmondta: az AIDS kezelésére nagyon sok korszerű gyógyszer érhető el Magyarországon. A fertőzöttek jelentős része jellemzően a rizikócsoportokba – homoszexuálisak, prostituáltak, intravénás droghasználók – tartoznak – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy Magyarország a kevésbé HIV-fertőzött országok közé tartozik.

Az AIDS elleni világnap megtartásáról 1988-ban döntött az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést. Magyarországon 1986 óta végeznek anonim AIDS-szűrést, évente mintegy 200-300 új HIV-fertőzöttet regisztrálnak.

Kapcsolódó Cikkek