EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Tatabánya

Több támogatás a méhészeknek

A megye méhészeit is érinti a kormány programja, amellyel támogatja az ágazatot. A cél, hogy megszűntessék a hazai termelők versenyhátrányát a rosszabb minőséget termelő nagyvállalatokkal szemben.

A tatabányai és a Komárom-Esztergom megyei termelők is fellélegezhetnek: a nemzeti méhészeti program részeként 2020-tól 25 százalékkal több támogatást kapnak a méhészek – mondta Nagy István agrárminiszter múlt vasárnap Gödöllőn. A tárcavezető a magyar méhészek XI. világtalálkozóján azt mondta: a magyar méhészet kicsi, de stratégiai fontosságú ágazat, amely nélkül nagy ágazatok kerülnének bajba.


A cél, hogy a hazai méhészek ne legyenek versenyhátrányban a nemzetközi nagyvállalatokkal szemben (fotó: archív)

Hangsúlyozta: a méhek által végzett beporzás nélkül a biológiai sokszínűség kerülne veszélybe. Erre tekintettel a kormány ebben az évben bevezette a beporzási támogatást, amelynek összege méhcsaládonként 500 forint volt. Jövőre ezt a támogatást 1000 forintra emelik – tette hozzá Nagy István.

Mennyivel emelkedik?

A 25 százalékos emelés azt jelenti, hogy a méhészek számára elérhető forrás 998,5 millió forintra bővül – fejtette ki Nagy István.

Nagy István beszélt arról, hogy az Európai Unión kívüli országokból, főként a Kínából érkező méz gyakran gyengébb minőségű. A magasabb technológiai színvonalon és magasabb élelmiszer-biztonsági feltételek mellett termelő tagállami méhészek nehezen állják az árversenyt, amelynek hosszabb távon az lehet a következménye, hogy piaci alapon egyre kevésbé lesz fenntartható a méhészeti tevékenység.
Az agrárminiszter kiemelte: a méhészet gazdaságosságának csökkenése miatt egyre kevésbé választják a fiatalok a méhészkedést. Ezzel nem az a legnagyobb probléma, hogy 30 ezer tonna méz helyett csak 15 ezer tonna termelődik, hanem a méhcsaládok csökkenésével elmaradhat a beporzás, aminek már nemzetgazdasági következménye lehet.


Méhészet helyben

A méhészet Tatabányán és egész Komárom-Esztergom megyében fontos ágazatnak számít. A helyi termelők tevékenységét az Országos Magyar Méhészeti Egyesület tagszervezeteként a Turul Méhész Egyesület fogja össze. Az egyesület vezetője ez év folyamán több sajtónyilatkozatban hívta fel a figyelmet arra, hogy a méhcsaládok pusztulása itt is óriási gond.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.