EUR: 354,27 Ft
CHF: 333,42 Ft
2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb Hódmezővásárhely

Tovább dübörög a szemétimport

Két élő Facebook-bejelentkezésében is arról beszélt Márki-Zay Péter, hogy a mintegy 38 százalékban önkormányzati tulajdonú FCC Hódmezővásárhely Köztisztasági Kft. a jövőben is tervezi a külföldi (olasz) hulladék behozatalát a helyi hulladéklerakóba. Mindez azt jelenti, hogy a lakossági aggodalom és fenntartások ellenére a vásárhelyi szemétimport folyatódik.

Úgy tűnik, a városvezető nem ellenzi a bizniszt. A politikus ugyanis nemhogy nem jelezte, hogy bármiféle fenntartása, kifogása lenne ezzel kapcsolatban, de egyenesen úgy érvelt: a vállalkozás üzleti érdekei egyértelműen megkívánják ezt az olasz melót, ami nélkül – a makói kommunális hulladék kiesése miatt – veszteséges lenne a lerakó működtetése. Mindez – tegyük hozzá – a résztulajdonos önkormányzat üzleti érdekeivel sem tűnik ellentétesnek.


Márki-Zay Péter igyekezett megnyugtatni a vásárhelyieket: állítása szerint az olasz importhulladék egyáltalán nem veszélyes, sőt még biztonságosabb is, mint a magyar szemét. Úgy fogalmazott, a saját szemével győződött meg róla, hogy a Vásárhelyre érkező importszemét „nem veszélyes hulladék, és nem szennyvíziszap, hanem papír- és műanyaghulladék”. Mint mondta, arra kérte a céget, hogy a vásárhelyi lakosoknak is tegye lehetővé ennek megtekintését.

„Remélem, hogy hamarosan az érdeklődők meg tudják látogatni majd ezt a céget, és ott megmutatják önöknek, hogy pontosan milyen hulladék érkezik Olaszországból, és fogják látni, hogy összehasonlíthatatlanul biztonságosabb hulladék, mint ami egyébként Magyarországról is minden egyes hulladéklerakóba bekerül” – érvelt a szemétimport szükségessége és biztonságossága mellett.


Bűn és korrupció

A Fidesz szerint viszont a külföldi hulladékbehozatal bűn és korrupció, és aggasztó, hogy hosszú távon veszélyeztetheti az itt élők egészségét. A kormánypárt helyi politikusai az elmúlt hónapok során többször is vérlázítónak nevezték, hogy „a polgármester lényegében nemzetközi szemétlerakót csinált Vásárhelyből”.

A polgármester egyáltalán nem ellenzi az olasz szeméttonnák érkezését.

Jöhet a külföldi hulladék!

Kapcsolódó Cikkek