EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Ózd

Tükör az ózdi szakképzésnek

Több mint 150 év szakmunkásképzését kutatta Kurucz János, aminek eredménye a napokban bemutatott legújabb könyve, amelyből kiderül, hogy az ózdi vasgyár 1845-től élen járt a szakemberképzésben, amitől az anyagiakat sem sajnálták.

Kurucz János nyugdíjas üzemmérnöknek hároméves intenzív munkája van a könyvben, ami sok-sok könyvtári kutatást igényelt, de az Ózdi Vasas városi hetilap 1949–1992 közötti számait is átolvasta, amelyekből hatszázötvennél több szakoktatással kapcsolatos cikket ollózott ki. Aztán keresgélt az emlékei között is, hiszen közel kilenc évig az Ózdi Kohászati Üzemek szakoktatási osztályán dolgozott. Onnan került a pszichológiai osztályra, ahol folyamatos munkakapcsolatban volt korábbi munkahelyével.


„Az ózdi vasgyár a szakképzés tükrében” című könyvben a szerző visszatekint az 1882-ig működő céhes időszakra, amikor a mesterek tanulókat oktattak bizonyos szakmákra, de nem volt elméleti képzés. Innen lehet számítani az iparitanuló-képzést, amit később a szakmunkásképzés váltott fel. Ózdon a RIMA Rt. 1856-ban egy tanteremben kezdte el az oktatást az egykori régi kolónia végében (a mai autóbusz-állomás területe). 1882-ben már két, az 1920-as években pedig már 13 tanteremben zajlott a szakemberképzés a vaskohászati szakmákban, az intézményt az ezredév iskolájaként is emlegették. A gyár előtte négy tantermes iskolát épített az Alkotmány úton, míg végül a Bolyki főút elején talált végleges otthonra ez az oktatási forma. Volt olyan tanév, amikor több mint 1300 tanuló ült az iskolapadba.

A ’70-es évek környékén több mint egy évtizeden át volt a városban technikusképzés gépész-, villamos-, kohász- és bányászszakmákban, de szerveztek munkásmérnökképzést is, ahol 104-en szereztek diplomát. A Vörös Akadémia a fővárosban adott gyorsított főiskolai végzettséget ózdi szakembereknek is, de elég sokan végeztek Dunaújvárosban a felsőfokú technikumban, illetve annak átminősítése után a főiskolán.


Írja a következőt

Kurucz János könyveinek száma tíz fölött van, de már elkezdte az üzemorvosi rendelő történetének feldolgozását. Munkáiban sok olyan információ található, amely lassan feledésbe menne, ő ezeket menti át az utókornak.

 

Fontos a szakképzés fejlesztése

A rendezvényen megjelent Riz Gábor országgyűlési képviselő, aki elmondta, hogy a szakképzés fejlesztése ma is fontos feladat. A jól képzett szakemberekre nem csupán a városnak, hanem a kohászatnak is nagy szüksége van, hiszen az ÓAM Ózdi Acélművek Kft. által korábban bejelentett üzemfejlesztéssel az ágazatban is új munkahelyek jönnek létre. Ennek elősegítésére alapították meg az Ózdi Szakképzési Centrumot, amely öt szakiskolát működtet, a kormány pedig mostanában teszi hatékonyabbá ezt az oktatási formát.

Fotó: Lokál (Kovács István)
Kurucz János (balra) oktatási és gazdasági szereplők előtt mutatta be legújabb könyvét

Fotó: Lokál (Kovács István)
A könyvben több mint százötven év szakoktatását dolgozta fel a szerző

Fotó: Lokál (Kovács István)
A Gábor Áron Szakmunkásképző ma az Ózdi Szakképzési Centrum tagiskolája

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.