2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Külföld

Új-Dél-Wales után Queenslandben lett nagyobb a bozóttüzek okozta veszély

Új-Dél-Wales ausztrál szövetségi állam után szerdára a tőle északra lévő Queenslandben lett nagyobb a bozóttüzek okozta veszély: a hatóságok több településen felszólították a lakosokat, hogy azonnal hagyják el otthonukat.

Az ország keleti partvidékén már 150 bozóttűz tombol. Új-Dél-Walest kedden hidegfront érte el, ami ott valamelyest megkönnyítette a tűzoltók munkáját, Queenslandben azonban maradt a száraz, meleg, szeles időjárás, ami nagyon veszélyessé teszi a helyzetet. Egyebek között az állam fővárosától, Brisbane-től 150 kilométerrel északra lévő Noosa tengerparti üdülőhely lakosainak is azonnal el kellett hagyniuk otthonukat.


Az ország keleti partvidékén a példátlan bozóttüzek már mintegy egymillió hektáron pusztították el a növényzetet, amely három éve szárazságtól szenved, és jelenleg 1,1 millió hektárnyi területen ég tűz. A tűzoltók nem számítanak arra, hogy a következő egy hétben javulnának az oltás feltételei, sőt, lehet, hogy hetekig változatlan marad az időjárás.

Új-Dél-Walesben a múlt hét végén három ember meghalt, és 150 ház megsemmisült a tűzben. Hétfőn szükségállapotot rendeltek el mind ebben az államban, mind Queenslandben.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Megoldódott az orosz Gyatlov-rejtély!

    Lavina következtében veszítette életétét 1959-ben a Szverdlovszki területen az Igor Gyatlov vezette kilencfős turistacsoport – közölte szombaton sajtótájékoztatóján az Uráli Szövetségi Járás főügyész-helyettese, Andrej Kurjakov, végleges magyarázatot adva a köztudatba Gyatlov-rejtélyként bevonult esetre.