EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Külföld

Új fejezetre van szükség az Európai Unió működésében

Új fejezetre van szükség az Európai Unió működésében, gyökeres fordulatot kell mielőbb végrehajtani a bevándorlás- és gazdaságpolitikában, és erre a korábbinál nagyobb esély mutatkozik az Ursula von der Leyen vezette új biztosi testület megszavazása nyomán – emelte ki a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja. A Demokratikus Koalíció (DK) EP-képviselői, valamint az MSZP EP-képviselője is bizalmat szavazott az új bizottságnak – derül ki a két párt közleményeiből.

Deutsch Tamás fideszes képviselő kijelentette: csupán óvatosan optimista, de lát esélyt érdemi elmozdulásra a korábbi “ostoba” migrációs politika felől, láthatók egy sokkal értelmesebb megközelítés körvonalai.


Hangsúlyozta, megelőlegezett bizalommal tekintenek az új Európai Bizottságra, Várhelyi Olivér uniós bővítési és szomszédságpolitikai biztosi megválasztását pedig az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikerének tekintik.

Úgy vélekedett, hogy “elhibázott” bevándorlás- és gazdaságpolitikájával az előző brüsszeli testület komoly károkat okozott, gyengítette Európát, ezért új irányra van szükség.


“Beengedték a migránsokat, hagyták távozni a briteket, jelentősen romlott a kontinens biztonsága, és az európai gazdaság ismét a válság jeleit mutatja” – mondta.

Végezetül leszögezte, hogy készek támogatni az új bizottság munkáját a bevándorlás megállítása, a nemzetek Európája és a keresztény kultúra megvédése érdekében.

Közleményében a Demokratikus Koalíció képviselőcsoportja arról számolt be, hogy Ursula von der Leyen tervei tartalmazzák a DK európai programjának alappilléreit, például az uniós minimálbér bevezetését és a multinacionális cégek megadóztatását.

“Meggyőződésünk, hogy az új bizottság azokat az értékeket fogja szem előtt tartani a munkája során, amelyek a legeurópaibb magyar párt, a Demokratikus Koalíció politikáját is meghatározzák” – írták.

Ujhelyi István, az MSZP képviselője közölte, hogy fenntartásai ellenére várakozásokkal tekint az új biztosi testületre, és az önkormányzatok számára biztosítandó közvetlen források rendszerének megteremtése mellett “fontos prioritásként teszi majd a biztosok asztalára” az egészségügyi minimumszolgáltatásról szóló javaslatot is.

Aláhúzta, hogy nem kívánt támogatni olyan bizottságot, amelyben helyet kaphat “az illiberális rendszer megalkotásában jogi főépítészként” fontos szerepet vállaló Trócsányi László, azonban Várhelyi Olivér egy szakmailag felkészült, tapasztalt brüsszeli bürokrata, aki remélhetőleg bizonyítani is fogja vállalását, és nem az Orbán-kormány érdekeit tartja majd szem előtt.

A momentumos Donáth Anna Júlia tartózkodásával kívánta kifejezni kételyeit Várhelyi Olivér függetlenségével, valamint az Ursula von der Leyen jelöléséhez vezető, zárt ajtók mögötti alkuk jellemezte eljárással kapcsolatban.

A jobbikos Gyöngyösi Márton Facebook-bejegyzésben foglalta össze strasbourgi felszólalását, kiemelve, hogy meg kell erősíteni a közvetlenül választott Európai Parlamentet, és garantálni kell a jogállamiság alapvető feltételeit a tagországokban. Az emberek jólétet is várnak, ehhez erősíteni kell a szociális pillért, és tenni kell az igazságosabb bérekért, valamint a klímavédelemért, ezek lesznek az elkövetkező öt év legfontosabb feladatai – tette hozzá.

További cikkek:

Címkék

Kapcsolódó Cikkek