2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Miskolc

Új kalandok a diósgyőri várban

Udvarhölgy- és apródképzővel, kalandjátékkal, és új múzeumpedagógiai foglalkozással is várja a látogatókat a diósgyőri vár. A bővülő programkínálattal nem csak újszerű élményeket szeretnének nyújtani a szervezők, fontosnak tartják, hogy közösséget építsenek, „megfertőzzék” a fiatalokat a középkor szeretetével, akik a későbbiekben a vár rendezvényein is szerepelhetnek.

A heti rendszerességgel zajló udvarhölgy- és apródképzőn az általános iskolás gyerekek betekintést nyerhetnek egy középkori vár mindennapjaiba. Elsajátíthatják a lovagi erényeket és kötelezettségeket, az udvari etikettet. A lovagok és udvarhölgyek segítségével megismerkedhetnek az élő interpretációval és a tárlatvezetői feladatokkal. Szakavatott drámapedagógus és a vár népe közreműködésével pedig igazi hagyományőrző csapattá formálódhatnak. A foglalkozás  minden szerdán fél öttől fél hatig tart, és ingyenesen látogatható.


A fiatalok is megismerkedhetnek a középkor világával

– Munkánk során az egyik leglelkesítőbb élmény látni a gyermekek ragyogó tekintetét, amikor a viseletbe öltözött kollégáink a középkor világába varázsolják őket a foglalkozásokon. Anya, maradjunk még, jöjjünk ide vissza… gyakran halljuk a kérlelést, ezért arra gondoltunk, miért ne „költözhetnének” ők is a várba, ahol aprónépként még jobban elmerülhetnek ebben a magával ragadó történetben. Mindeközben játszva ismereteket szereznek, és részesei lesznek egy jó kis közösségnek – így született az apród- és udvarhölgyképző foglalkozásunk ötlete – mondta Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ ügyvezetője.

Betekintés az udvarhölgyek életébe

A Nagy Lajos király kincse játékon 2015 óta több ezer gyerek vett részt. A programot a résztvevők eddigi visszajelzései alapján most újragondolták és továbbfejlesztették, ismét várják a felső tagozatos diákok jelentkezését, hogy bizonyítsák tudásukat, rátermettségüket, tiszta szívüket, és miután kiállták a próbákat, elnyerjék méltó jutalmukat.


Apródképző a diósgyőri várban

 

Interaktív kalandjáték

Egy új kalandjáték, a Miénk a vár program is felkerült a kínálatba.  A gyerekek nemcsak megfigyelik, hanem részesei is lesznek a feladatoknak, ezáltal a tanórán megszerzett történelmi ismeretek még inkább elmélyülnek. A játék jól kapcsolható a Nemzeti alaptantervhez is.

 

Tapintható tárlat

A fehér bot napján nagy sikerrel debütált az érzékenyítő program, ahol az empátia, az együttműködés és a segítség fontosságát is megtapasztalhatták a résztvevők. A szervezők ezentúl havonta meghirdetnek egy-egy alkalmat, amikor az általános és középiskolás, de akár még a felnőttcsoportokat is várják. December 10-én is lehetőség lesz arra, hogy az érdeklődők átéljék, milyen érzés pusztán a tapintáson, halláson és szagláson keresztül „látni” a világot.

Kapcsolódó Cikkek