EUR: 353,70 Ft
CHF: 329,71 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Pécs

Új óvodát adtak át Pécsett

Több mint kilencszázmillió forintból épült meg és gazdagodott eszközökkel a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Mór Iskolaközpont új tagóvodája a baranyai megyeszékhelyen.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a száz gyerek befogadására alkalmas, ezerkétszáz négyzetméteres óvoda csütörtöki átadásán hangsúlyozta: az építők, a kivitelezők műemléki, romos környezetben végeztek fantasztikus munkát. Felhívta a figyelmet arra, hogy a katolikus egyházmegye az elmúlt időszakban igen jelentős fejlesztéseket hajtott végre Pécsen, Baranyában és Tolnában: iskolák, óvodák, templomok és más intézmények újultak meg.


Az új intézményben tágas csoportszobákat, nagy udvart és modern játszóteret alakítottak ki, mindemellett fejlesztőeszközökkel, új berendezésekkel is gazdagodott a tagóvoda.

Az országban máshol az elmúlt években megvalósuló – nem csak egyházi – fejlesztésekkel kapcsolatban az államtitkár kitért arra: a környezet, amelyben élünk, a sok nehézség ellenére is szépül, ugyanakkor az eredményeknek csak pár napig örülünk – fogalmazott. Reményét fejezte ki, hogy mindez megváltozik, és a gyermekek örömteli mosolyát, vidámságát képesek leszünk jobban megőrizni, továbbadni, valamint képesek leszünk tanulni azoktól, akik a világ nehezebb sorsú vidékein apró dolgoknak is tudnak örülni.

A kormány mindig mellé fog állni azon törekvéseknek, amelyek segítik a gyermekeket, a családokat, a keresztény hit vállalását – jelentette ki.


kiemelés: A gyerekek a korábbiakhoz képest sokkal nagyobb udvart, a fizikai és szellemi fejlődésüket segítő, minden igényt kielégítő csoportszobákat és játszóteret kaptak. A tagintézmény a nevelési munkát segítő fejlesztőeszközökkel, vadonatúj berendezésekkel gazdagodott.

Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó beszédében kiemelte: az iskolát és óvodát is magában foglaló oktatási központ célja, hogy nyilvánvalóvá tegye: „Az az élet, amire rácsodálkozunk, Istentől van, óriási ajándék, amelynek méltósága van.”

A Szent Mór óvodába most négy csoportban, nyolc óvónővel, négy dajkával mintegy nyolcvan gyerek jár; az új intézmény azonban százat tud befogadni.

Az óvoda fejlesztésére és az eszközbeszerzésre több mint 900 millió forintot fordítottak, ebből mintegy 800 millió a kormányzati támogatás.

kiemelés: A Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő kilenc óvodában, tíz általános iskolában, négy gimnáziumban és egy kollégiumban csaknem négyezer gyermeket oktat és nevel négyszázötven pedagógus.

Kapcsolódó Cikkek