EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Kecskemét

Újraéleszteni tanultak a diákok

Naponta hetvenen halnak meg hirtelen szívleállás következtében, mert nincs a közelükben olyasvalaki, aki segíteni tudna nekik. Ezer – optimistább becslések szerint száz – emberből egyébként is csak hárman ismerik az újraélesztés módját, míg Nyugat-Európában és a skandináv országokban ez az arány 95-97 százalékos. A rossz arányokon szeretne változtatni a Legelsősegély Alapítvány, amelynek a képviselői a múlt héten a Katedra Általános Iskola és Középiskola diákjainak tanították meg az életmentő elsősegélynyújtás lépéseit.

Highway to Hell – dübörgött az AC/DC száma a hangszóróból, miközben a diákok a térdükön tapsolták, hogy újraélesztés közben milyen ütemben kell alkalmazni a szívmasszázst. Harminc nyomás után két befújás, mindezt addig ismételve, amíg magához nem tér az érintett vagy meg nem érkeznek a mentősök, és át nem veszik a pácienst. Három műanyag bábun gyakorolták ezeket az életmentő mozdulatokat, miközben szakemberek segítettek nekik ráérezni a helyes technikára.


Erő, bátorság, fegyelmezettség, kitartás

Andó Ilona, a Legelsősegély Alapítvány kuratóriumának elnöke és munkatársai kétszer negyvenöt perces blokkokban foglalkoztak a résztvevőkkel. Személyes példákon, helyzeteken keresztül ébresztették fel bennük a felelősségérzetet, arra építve, hogy vészhelyzetben a legtöbben szívünk szerint segítenénk, de a félelmünk, hogy esetleg többet ártanánk, mint használnánk, megakadályoz minket ebben. Pedig az újraélesztés menete tanulható, csupán erő, bátorság, fegyelmezettség, kitartás kell hozzá.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.