EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb Szombathely

Úton az önismeret felé

Miként kezelhetők könnyebben a dackorszak vagy épp a kamaszkor konfliktusai? Hogyan ismerhetjük fel magunkban szüleink hibáit? Hogyan segíthetjük gyermekünket az önállóvá válás útján? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphattak választ, akik meghallgatták Jagodits Zsuzsa gyermek- és life coach előadását az ŐrvidékHázban.

Jagodits Zsuzsa a coaching módszerről beszélt az ÖrvidékHázban Fotó:CSG

Mi az a coaching?

A Wikipédia meghatározása szerint a coaching személyes segítő és fejlesztő tevékenység. A személyes képességeket, meglévő erősségeket azonosítja és fejleszti, segítve ezzel a továbblendülést, az elakadások, problémák megoldását. Célja az egészséges, de bizonyos nehézségekkel küszködő vagy akár csak önmagukat egyes területeken fejleszteni kívánó embereknek, szervezeteknek való segítségnyújtás. A coach nem ad közvetlenül tanácsot: kérdéseivel, alkalmazott technikáival segít a válaszok megtalálásában. A jelen megoldandó feladataira és a jövőben megvalósuló megoldásokra koncentrál.

– Az előadás szakmai alapja az Eric Berne kanadai pszichiáter által kidolgozott tranzakcióanalízis. Azért szerettem bele ebbe a módszertanba, mert végtelenül egyszerűnek, könnyen átadhatónak és gyorsan alkalmazhatónak tartom – mondta el lapunknak Jagodits Zsuzsa. Hozzátette: a modell növeli a tudatosságot, segít önmagunk megértésében és megismerésében. Mindenkit támogat az önismeret felé vezető úton, hiszen például segíthet megérteni, hogy miért élünk állandó konfliktusban, miért nem tudjuk érvényesíteni az akaratunkat, milyen „beragadásaink” vannak a szüleink miatt, vagy hogy miért találkozunk visszatérő nehézségekkel az életben.


A dackorszakos gyermekkel is segít szót érteni ez a modell Fotó: firestarter-18.blog.hu

Szólt arról is, hogy az előadás egyrészt olyan kézzelfogható tudást ad, amely azonnal alkalmazható, másrészt tapasztalatai szerint jó és mély beszélgetéseknek ágyaz meg, történjenek azok férj és feleség, gyermek és szülő vagy anyós és meny között.

– A módszer lényege, hogy az ember három énállapotban lehet: szülői, felnőtt és gyermeki. Mind a három bennünk van, és mind a háromnak meg is van a megfelelő helye az életünkben, de aki igazán kiegyensúlyozott és harmonikus, az a felnőtt és a szabad gyermeki énállapotban tölti élete legalább nyolcvan százalékát – magyarázta.


Fontos, hogy a szülő és a gyermek egy nyelvet beszéljenek Fotó: kidstimecoaching.com

Hogy miként hangolhatjuk át magunkat, és ezt miként érhetjük el, abban segítenek a külföldön már népszerű, Magyarországon még kevésbé ismert life coachok.

Segítség a családoknak

Az előadás a Védőháló a családokért EFOP-projekt szervezésében valósult meg. A kétéves pályázat során a Szülőföld Kulturális, Sport és Örökségvédelmi Egyesület célul tűzte ki családi közösségépítő programok szervezését, sajátos vagy nehéz helyzetben lévő családokat segítő programok rendezését, továbbá a család és munka összeegyeztetését segítő tanácsadások, képzések és programok lebonyolítását.

Kapcsolódó Cikkek