2020. május 27., szerda
Hella

Extra

Van kiút az alkohol poklából

Húsz év alatt felére csökkent hazánkban az alkoholisták száma, de az adatok még mindig elkeserítőek. Idén negyedik alkalommal hirdették meg a száraz novembert, aminek lényege, hogy egy hónapig ne fogyasszunk alkoholt. Van kiút a mámoros pokolból. Attila például 12 éve jár az Anonim Alkoholisták foglalkozásaira. Az 52 éves férfi 4416 napja józan, és másokon segít, de egykor minimum napi egy liter vodkát fogyasztott el. 

Idén negyedik alkalommal hirdette meg a Kék Pont Alapítvány a száraz novembert, aminek lényege, hogy egy hónapig ne fogyasszunk alkoholt.


– Jó kezdeményezésnek tartom a száraz novembert, ezáltal ugyanis mindenki kiderítheti, hogy milyen fontos szerepet tölt be az életében az alkohol – kezdte a Lokálnak Attila, aki több mint 20 évig ivott.

– Nekem nem fontos, hanem maga az élet volt az alkohol. A vendéglátásban dolgoztam, ahol nem azt kérdezték tőlem, hogy hogy vagy, hanem azt, hogy mit iszol. Szépen lassan a mindennapjaim részévé vált az ivás, és csak akkor vettem észre, hogy baj van, amikor már haldokoltam. Eleinte vodkát ittam, de abból naponta minimum egy litert. Ez persze rengeteg pénzt elvitt, kénytelen voltam az olcsó borokra váltani, azokból 6-7 litert is képes voltam meginni – mondta az 52 éves férfi, akinek a legegyszerűbb napi tevékenységek sem mentek alkohol nélkül. Húsz évig úgy vezetett, hogy ott volt mellette a kocsiban a bor. A házából már mindent eladott, csak egy hűtője volt, mert az italt hidegen szerette. Elvesztette a családját, a munkáját és a méltóságát is. Aztán 2007. október 13-án történt valami.


Profimedia

– Azon a napon feltettem a kezem, és beláttam, hogy segítségre van szükségem, az életösztönöm győzedelmeskedett az alkohol felett. A kórházban gyógyszeres kezelést kaptam, ugyanis az elvonási tüneteket nem tudtam volna másképp elviselni. Hőhullámaim voltak, reszkettem a feszültségtől, halálfélelmem volt. Azután csatlakoztam az Anonim Alkoholistákhoz, 12 éve járok a foglalkozásaikra. Ott visszakaptam az önbizalmam, rájöttem, hogy sokan járnak hasonló cipőben – árulta el Attila. Az Anonim Alkoholistáknál a tagok egy 12 pontból álló önismereti program segítségével józanodnak. Az első és legfontosabb, hogy az illető beismerje magának: az alkohollal szemben tehetetlen.

– Rengeteget tanultam az önismereti program által, megtudtam, hogy a problémáim a gyerekkoromra vezethetők vissza. Ma 4416 napja nem iszom. Visszakaptam az életem, boldog vagyok, rendszeresen segítek a kórházban a hozzám hasonlóknak. Minden sorstársamnak azt üzenem, hogy tegye meg az első lépést, és ne adja fel – tette hozzá Attila, aki saját bevallása szerint ha most inna egyet, azonnal visszaesne. Éppen ezért soha többé nem néz a pohár fenekére.

Profimedia

Csökken az alkoholisták száma

Évről évre egyre kevesebb alkoholista van Magyarországon. Míg az ezredfordulón több mint 800 ezren voltak, ma már csak 379 ezren. – Nagyon beégett a köztudatba, hogy az egymillió alkoholista országa vagyunk, de a helyzet valamelyest javulni látszik. A KSH adatai szerint ugyanis 20 év alatt valóban a felére csökkent az alkoholisták száma, míg más felmérések azt mutatják, hogy a szám ennél jóval magasabb, közel egymillióan lehetnek azok, akik ha nem is alkoholisták, de valamilyen módon érintettek az alkohol okozta problémákban – jelentette ki a Lokálnak Gubucz-Pálfalvi Sejla addiktológiai konzultáns.

Ki számít alkoholistának?

Alkoholistának alapvetően az minősül, aki nem tudja kontrollálni az ivást, ez élete bármely részére negatív hatással van, és ha nem issza meg a számára megfelelő mennyiséget, akkor elvonási tünetek jelentkeznek nála.

Számos betegség kockázatát növeli

– A túlzott alkoholfogyasztásnak számos negatív következménye van a szervezetünkre. – Torzítja a személyiséget, roncsolja a májat, kalóriatöbbletet jelent, aminek következtében az illető elhízik, s ezáltal hajlamosabb lesz a cukorbetegségre, a magas vérnyomásra, a szívinfarktusra, az agyvérzésre és a tüdőembóliára – árulta el a Lokálnak dr. Bense Tamás háziorvos.

Az egészségfejlesztési irodák is segítenek
– Az egészségfejlesztési irodák munkája nagyban segíthet a népbetegségek elleni harcban – fogalmazta meg korábban az egészségügyért felelős államtitkár. Horváth Ildikó azt mondta, a halálozások háromnegyede a helytelen életmódból adódó betegségekre vezethető vissza, tehát a mozgásszegény életmódra, a helytelen táplálkozásra, a dohányzásra vagy a túlzott alkoholfogyasztásra. Felidézte: a kormány évekkel ezelőtt letette a voksát az egészségnevelés, a megelőzés, az egészségfejlesztés mellett, és kormányzati, illetve európai uniós források jutottak erre a területre. Az államtitkár közölte, hogy az országban 116 egészségfejlesztési iroda működik, munkájuk fontos és hosszú távú eredményeket hoz.

fotó: DPphoto / Profimedia

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek