EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Külföld

Várhelyi lett az EU bővítési biztosa

Megszavazta az Európai Parlament az új, Ursula von der Leyen német politikus által vezetett Európai Bizottság összetételét. Ez azt jelenti, hogy most már biztosan Várhelyi Olivér lesz a kulcsfontosságú, szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős biztos. Orbán szerint ez az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere.

Szerdai, strasbourgi plenáris ülésén az Európai Parlament 461 igen és 157 nem szavazat, valamint 89 tartózkodás mellett fogadta el az Ursula von der Leyen korábbi német honvédelmi miniszter által vezetett új Európai Bizottság felállását.


A Soros György által pénzelt bevándorláspárti erők lobbizása ellenére sem sikerült megakadályozni, hogy egy magyar jelölt kapja meg a szomszédságpolitikáért és bővítésért felelős portfóliót.

– Hiába pakolták az aknákat, hiába furkálódtak, hiába mentek a magyar jelölt ellen, Várhelyi Olivér ma bővítési biztos lett. A jövőbe látást semmiképp se Gyurcsány Ferenc feleségére bízzátok. És ha lehet, az országot se – kommentálta a hírt Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, utalva Gyurcsányné egy korábbi nyilatkozatára, miszerint Várhelyi nem kapja meg a posztot. Az brüsszeli magyar EP-képviselők egyébként – Soros Györgyhöz hasonlóan – végig próbálták megfúrni Várhelyi jelöltségét.


Von der Leyen a szavazás előtt beszédet mondott az EP ülésén, melyben Európa első számú problémájára, a migráció kérdésére is kitért. 

– Biztosítani kell az itt maradók integrációját, ahogy a jogosulatlan kérelmezők visszaküldését is. Meg kell törni a migránscsempész-hálózatok üzleti modelljét, meg kell egyezni a dublini menekültügyi rendszer reformjáról, valamint erősíteni kell a külső határok védelmét, és támogatni kell a migrációs származási és tranzitállamokat – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a klímaváltozás elleni küzdelem is fontos.

– Új fejezetre van szükség az Európai Unió működésében, gyökeres fordulatot kell mielőbb végrehajtani a bevándorlás- és gazdaságpolitikában, és erre a korábbinál nagyobb esély mutatkozik az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság megszavazása nyomán – mondta a szavazás után Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője.

10 éve a legnagyobb siker

MTI/Balogh Zoltán

Orbán Viktor magyar kormányfő pénteken a Kossuth rádióban mondta el, hogy az elmúlt tíz év legnagyobb diplomáciai sikere, hogy Magyarország kapta meg a következő öt év legfontosabb pozícióját. A szomszédságpolitika a biztonság szempontjából a legfontosabb, a migrációt is érinti ez a portfólió, mivel a nyugat-balkáni útvonalon nagyon sok migráns van – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek