2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Eger

Városunkban él a világ egyik legjobb makettezője

Szakács, tanár, informatikus, mountain bike versenyző, társasházkezelő és a világ egyik legjobb harcjárműmakett készítője. Ő Szaszkó Gergő, az az egri fiatalember, akiről még a közvetlen környezetében sem mindenki tudja, hogy 2012-ben „Az utolsó párduc tank” című harcjármű makettjével az angliai Folkstone-ban a világhírű Euromilitaire világbajnokságon harmadik helyezett lett, ezzel végérvényesen elfoglalva helyét a makettkészítés világelitjében.

– Egerben az első iskolába jártam, és egyszer hazafelé menet figyelmes lettem egy, a szemetes mellé kidobott utasszállítórepülő-makettre. Bár elég rossz állapotban volt, de hazavittem és szépen rendbe tettem. Mint később kiderült ez volt szinte az egyetlen Magyarországon beszerezhető makett, egy csehszlovák trident típusú repülőgépé – mesélt a kezdetekről Gergő. Később hat évet dolgozott Írországban, ahol a nyelvtudás megszerzése, és a legnagyobb angliai makettkiállítások megtekintése sokat segített neki abban, hogy jobban megismerje ezt a különleges hobbit.


– A hadi makettezés fellegvárai Anglia, Belgium, Lengyelország, Tajvan és Olaszország, ahol szinte sztárokként kezelik a legjobb makettezőket, nekem azonban van egy magyar példaképem is, Horváth Ödön, aki ennek a műfajnak már a nyolcvanas években meghatározó személyisége volt. Magyarországon elsőként ő alkalmazott mesterséges koszolást harci járműveken – magyarázta szenvedéllyel hobbija fortélyait Gergő.

Komoly tudást igényel

Egy-egy komolyabb harcijármű-makett elkészítése akár egy évet is igénybe vehet. Emellett rengeteg történelmi háttérismeret szükséges a minőségi munkához, amelynek lényege, hogy a makett a legapróbb, látható és láthatatlan részei is megszólalásig hasonlítsanak az eredetihez. Ehhez a profi makettezők általában egyedi gyártású alkatrészeket használnak, és nemcsak egy járműtípusra, de egy korszakra is specializálódnak.

Szaszkó Gergő szakterülete az 1945. január 3. és március 14. közötti időszakban szereplő német harci járművek, különös tekintettel a közepes méretű párduc és a legnagyobb király tigris harckocsikra. Gergő azonnal hozzáteszi: minden normális emberhez hasonlóan őt magát is elborzasztják a fasizmus rémtettei, viszont lenyűgözi az a technika, amely Németországban a XX. században végigkísérte a műszaki fejlődést, és amely később „Amerikába áttelepítve” lehetővé tette például a Holdra szállást is.


Moson Show 2020

Gergő elmesélte, hogy sajnos Egerben nincs makettező közösségi élet. Aki azonban a világ legjobb hadi makettjeire és hadi makettezőire kíváncsi, annak ma már nem kell Angliáig utaznia, hiszen – éppen Szaszkó Gergő szervezői közreműködésével – Mosonmagyaróváron zajlik minden évben a világ egyik legjobb makettkiállítása és -versenye a Moson Show, 2020-ban április 24–26-ig.

Az egri makettbajnok arról is beszélt, hogy nemcsak különleges intellektuális kaland a makettépítés, de rendkívül megnyugtató és nagyszerű stresszoldó hobbi is, amely precizitásra, türelemre és maximalizmusra tanít.

Magyar Balázs

Fotók: Nemes Róbert

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.