EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Eger

Vasúti konferenciával gyógyítaná Trianon sebeit Hatvan városa

Múltidéző, ismeretterjesztő, de egyúttal jövőbe mutató és reményt is adó programmal készül a trianoni békediktátum századik évfordulójának jövő évi megemlékezésére Hatvan – mondta el a város polgármestere, Horváth Richárd, aki egyúttal a Vasutas Települések Szövetségének elnöke is.

A terv az, hogy nagyszabású konferencia- és előadás-sorozat keretében tekintsék át azokat a magyarországi vasúti határállomásokat, amelyeket az 1920-as békediktátum elvágott, és megszüntette a rajtuk keresztül zajló vasúti forgalmat. A „Megcsonkított ország, szétszakított vasútvonalak: száz év után kapcsoljuk össze újra” című tanácskozás célja az lesz, hogy vasúti szakemberek, üzletemberek, polgármesterek és a vasutat szerető civil szervezetek képviselői közreműködésével megoldási javaslatokat fogalmazzanak meg azon kötött pályás vasúti határátkelők esetében, ahol elégtelen színvonalú vagy üzemen kívüli a vasúti határmenet.


– Mindig szívszorító érzés számomra a trianoni határokon kívül rekedt felvidéki, kárpátaljai, erdélyi és délvidéki magyar területen utazni, de arra gondoltam, hogy a békediktátum századik évfordulójára valami olyasmivel emlékezzünk, ami a szomorúságon túl perspektívát, jövőbe mutató reményt hordoz mind a külhoni, mind pedig az itthoni magyarságnak – mondta lapunknak Horváth Richárd.

kiemelés: Hatvan városa Magyarország egyik fontos vasúti csomópontja, ráadásul annak a most felújítás alatt álló 80-as vasútvonalnak a mentén fekszik, amelyet szintén barbár módon vágott ketté Sátoraljaújhelynél a trianoni békediktátum.

A nagy többséggel újraválasztott KDNP-s polgármester azt is kiemelte, hogy számos, megcsonkított vasúti határátkelőhely menti településen dolgozó polgármestertársa apró, de fontos településdiplomáciai eredményeket ért el a szomszédos államokban működő kollégáival, ami megfelelő politikai légkört teremtett ahhoz, hogy műszaki, logisztikai megoldásokra tegyenek javaslatot az egykori történelmi Magyarország vasúti vérkeringésének helyreállítására. A polgármester arról is beszélt, hogy mindez nemcsak nekünk, nemcsak a határ túloldalán élő honfitársaink, hanem az utódállamok számára is fontos lehet, hiszen egy hagyomány helyreállítása egybeesik a jövő egyik legfontosabb kihívásával, a környezettudatos vasúti személy- és áruszállítás fejlesztésével.


Hatvan első embere abban bízik, hogy a téma alapos megtárgyalását követően polgármesterek, vasútbarátok és a vasútfejlesztésben érdekelt üzletemberek közösen tehetnek reális és megalapozott javaslatokat a magyar kormánynak a vasúti ütő- és hajszálerek helyreállítására.

kiemelés: Horváth Richárd hisz abban, hogy ha legalább egy felvidéki, délvidéki, kárpátaljai és erdélyi vasúti kapcsolatot fel lehet éleszteni a magyar kormány segítségével, már sokat tettünk Trianon száz éve fájó sebének gyógyítására.

Polgármesterként tenni szeretne, hogy rehabilitálódjon a vasút a trianoni csapás után

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.