EUR: 353,07 Ft
CHF: 327,89 Ft
2020. július 16., csütörtök
Valter

Sport

VB összefoglaló: meglepetés eredmények az első napon

A magyar válogatott csütörtök óta Kumamotóban készült és a mérkőzés napján helyi idő szerint délben utaztak át Jacusíróba. Kazahsztánnal hivatalos mérkőzésen még nem találkozott a magyar együttes, de látványosan jól sikerült a premier.

A két válogatott 2008-ban Pekingben, az akkori olimpia előtt játszott egymás ellen egy edzőmérkőzést – akkor az éppen az átállási nehézségekkel küzdő magyar együttes négy gólos vereséget szenvedett. Efféle rémálomra ezúttal még csak gondolni sem mertünk, hiszen egyértelműen a győzelem volt a cél a nyitómérkőzésen. Kim Rasmussen szövetségi kapitány szerint a magyar női kézilabda-válogatott nagyjából elérte a kitűzött célokat a Kazahsztán ellen 39-15-re megnyert csoportmérkőzésen, az olimpiai kvalifikációs világbajnokság első játéknapján, szombaton. – Nagyon örülök, hogy jól letudtuk az első meccsünket – mondta a kapitány. – A céljainkat nagyjából elértük, mindenki játszott, majdnem mindenki gólt szerzett, a fiatalok pedig sikerélményt gyűjtöttek, ami fontos lehet a folytatásban – elemezte a meccset a dán edző a Jacusiróban rendezett találkozó után. Rasmussen hozzátette, jól összeállt a védekezésük és időnként kimondottan jól támadtak. Szerinte normális és természetes, hogy csapatának a találkozó elején voltak nehéz percei, erre számított is, de gyorsan kijöttek a rossz periódusból. A második félidő elején mutatott mélyrepülés viszont meglepte és nagy csalódást okozott neki. – A mai mérkőzésen a szélsőink domináltak, nagyon sok gólt tudtak lőni, gyorsan tudtak indulni, csináltuk nekik a lehetőségeket. Lehet, hogy a következő mérkőzéseinken nem tudunk ilyen hatékonyan játszani szélen, de örülök, hogy mind a négy szélsőnk ilyen szépen tudott bemutatkozni – fogalmazott a kapitány.

A spanyol válogatott óriási meglepetésre 15 góllal megverte Romániát, ám Kim Rasmussen számára nem váratlan ez az eredmény. Korábban sokszor említette, hogy a spanyol válogatott nagyon veszélyes. – Előre tudtam, hogy nagyon erős ellenfél lesz Spanyolország, akiket nem szabad lebecsülni. Vasárnap a mainál sokkal agresszívabb védekezésre kell számítanunk – magyarázta. Hozzáfűzte, hogy mindenképp bízik a csapatában és a sikerben, mert úgy érzi, az elmúlt években a magyar stílus jól érvényesült a spanyolok ellen.


A kazahok ellen a mezőny legeredményesebb játékosa Schatzl Nadine és Márton Gréta volt egyformán hét góllal. Schatzl úgy fogalmazott, készültek rá, hogy nagyon sok helyzetük lehet a széleken. Bár azt ő sem tudta megmondani, miért kezdték nehezen mindkét félidőt. Este meg fogják beszélni a hibáikat, és reményei szerint ki tudják majd javítani, mert a spanyolok ellen ezek a hibák már nem fognak beleférni. Kim Rasmussen szerint szükség volt egy időkérésre a második félidő elején, kaptak a lányok egy kis fejmosást, hogy szedjék össze magunkat, mert ennél többet tudnak. 10 perc alatt egy gólt tudtunk lőni, miközben a kazahok 4-et. Ezután már sokkal jobban működött a gépezet, az ellenfelünk meg kipukkadt.A három kapus közül utolsóként Bíró Blanka lépett pályára a meccsen, és húsz perc alatt mindössze három gólt kapott. Mint elmondta, nagyon nehéz az ilyen mérkőzéseken végig feszesen tartani a védelmet, de nekik sikerült. – Az utolsó húsz percre szálltam be, ilyenkor az a jellemző, hogy fellazul a védekezés és mindenki gólokat akar lőni. Most nem így történt, végig feszes volt a védekezés, nagyon örülök, hogy a lányok így produkáltak előttem. Ennek köszönhetően stabilak tudtunk maradni hátul – fogalmazott az FTC válogatott kapusa.

Lukács Vica és Biró Blani. Az FTC játékosai kiváló formát mutattak a nyitómeccsen. Fotó: MKSZ

2019-11-30: mérkőzés jegyzőkönyv: Magyarország-Kazahsztán 39:15

Kim Rasmussen időt kért a magyar-kazah meccs második félidejének 10. percében. Fotó: MKSZ

Meglepetés eredmények, váratlan küzdelmek

A magyarok szerencsések voltak a sorsolásnál, hiszen bemelegítésnek a csoport leggyengébb csapatát kapták első ellenfélnek. A többi csoportban meglepetés eredmények születtek az első játéknapon. Két góllal kikaptak például a címvédő franciák Dél-Koreától (29:27), valamint elvéreztek a hollandok a szlovén válogatott ellen (32:26), a románokat csúnyán elverték a mi csoportunkban a spanyolok (31:16). A németek pedig Brazíliát ütötték ki hat góllal (30:24).

A magyar érdekeltségű C csoport első mérkőzésén Jacusiróban, magyar idő szerint szombat reggel Montenegró négy góllal a vártnál nehezebben, de legyőzte Szenegált a női kézilabda-világbajnokság szombati nyitónapján. Mindjárt az első meccs első félidejében megsérült Katarina Bulatovic, a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC jobbátlövője, ezért nem is tudta folytatni a meccset. Az afrikaiak nagy meglepetésre kiválóan játszottak, előbb jól tartották magukat, majd a szünet előtt fordítottak (14-15). A második félidő elején már két góllal is vezettek, de mivel ezután sokat hibáztak, kilenc perc alatt csak egyszer találtak be, Montenegró egy 5-1-es sorozattal megfordította az állást, és szoros hajrában végül nyerni tudott. A Debrecen balátlövője, Jelena Despotovic öt gólt szerzett.

A magyarok vasárnap nehéz meccsre számíthatnak a románokat ledaráló Spanyolország ellen. Azután egy nap pihenő következik, majd kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia ellen játszanak lányaink. A középdöntőbe az első három helyezett kerül. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak márciusban.


A VB csoportok eddigi eredményei és a Magyarországon játszó légiósok szereplése

A szerbek magabiztosan nyertek Angola ellen Kumamotóban, az Érd jobbátlövője, Jelena Lavko öt találattal járult hozzá a sikerhez. A brazilok meglepetésre hat góllal kikaptak a németektől Jamagában. A dél-amerikaiaknál az Érd jobbszélsője, Alexandra do Nascimento ötször, a Győr balátlövője, Eduarda Amorim kisebb combsérülése ellenére négyszer volt eredményes. A házigazda japánok négy találattal jobbnak bizonyultak az argentinoknál, akiknél a Debrecen balátlövője, Elke Karsten szintén öt gólt dobott.

Csúnyán kikaptak a románok a spanyoloktól. Fotó: japanhandball2019.com

Az első forduló eredményei a csoportkörben:

A csoport: Szerbia-Angola 32-25 (16-12)
Hollandia-Szlovénia 26-32 (14-15)
Norvégia-Kuba 47-16 (25-9)

B csoport: Németország-Brazília 30-24 (14-11)
Franciaország-Dél-Korea 27-29 (13-12)
Dánia-Ausztrália 37-12 (17-4)

C csoport: Montenegró-Szenegál 29-25 (14-15)
Magyarország-Kazahsztán 39-15 (22-8)
Románia-Spanyolország  16-31 (9-16)

D csoport: Japán-Argentína 24-20 (14-10)
Oroszország-Kína 26-11 ( 13-6)
Svédország-Kongói DK 26-16 (11-8)

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe. A világbajnokság győztese kijut a jövő nyári, tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig selejtezőt játszhatnak jövő márciusban.

Forrás: MKSZ, japanhandball2019.com

Kapcsolódó Cikkek