EUR: 351,87 Ft
CHF: 330,26 Ft
2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb Érd

Védekezzünk a fagy ellen!

A fagy elleni védelemre hívta fel az érdiek figyelmét az ÉTH. A társaság kérésre elvégzi a szükséges szolgáltatásokat, illetve tanácsokat is ad annak érdekében, hogy a hideg idő beálltával hogyan tudjuk megóvni vízrendszerünket.

A vízórákat sem árt ellenőrizni
Fotó: Borsi Viktória

– A tél közeledtével számolni kell talaj menti fagyokkal, és ahogy állandósul a hideg, előfordulhatnak szélsőségesen zord napok is – tájékoztatott az Érd és Térsége Víziközmű Kft. – Érdemes előre felkészülni a hidegebb napokra, mivel a bosszúságon és a rengeteg utánajáráson túl jelentős többletköltségtől is megkímélheti magát a felhasználó.
A vállalat emlékeztet: kormányrendelet alapján a felhasználó kötelessége a vízmérő fagy elleni védelméről gondoskodni, ugyanakkor érdeke is saját belső hálózatának megóvása.


Ha a vízfogyasztó hálózatában vízveszteség keletkezik, azt a felhasználónak kell megfizetni, valamint a vízmérő elfagyása esetén a vízmérőcsere is őt terheli.

– Megfelelő odafigyeléssel és a szükséges óvintézkedések elvégzésével elkerülhetők a fagy által okozott károk – hangsúlyozza a társaság, amely a honlapján bővebb információt is ad.


 

A fagy okozta károk elkerülhetők

Fontos betartani néhány óvintézkedést, hogy elkerüljük a bajt. Ilyen például, hogy zárjuk el, illetve víztelenítsük a kerti csapokat, locsolókat. Hőszigeteljük vagy hőszigeteltessük a szabadon futó és kevésbé védett vezetékeket. Pincékben, fűtetlen helyiségekben ellenőrizzük a nyílászárókat. Ugyanígy ellenőrizzük a vízmérőaknát és a kerti csapokat is!

 

Ezek lehetnek az elfagyás jelei

  • Ha a vízmérő üveglapja szilánkosra tört vagy eldeformálódott.
  • Ha alacsony a víznyomás.
  • Intő jel lehet a fagy által elrepesztett vezeték vagy az odafagyott víz.
  • Amennyiben elfagyást tapasztalt és még nem repesztette meg a vízvezetéket, megoldás lehet a helyiség felfűtése vagy a szabadon futó vezeték, kerti csap esetén a vezeték melegítése – de nem nyílt lánggal!
Címkék

Kapcsolódó Cikkek