2020. január 25., szombat
Pál

Extra

Véradással évi 15 embert menthetünk meg

Ma van a véradók napja, amelynek alkalmából országszerte számos helyszínen várják a segíteni vágyókat. Érdemes ellátogatni valamelyik véradóhelyszínre, hisz azontúl, hogy életeket menthetünk, a saját egészségi állapotunkról is hasznos információkat kaphatunk.

Nagyszabású véradást szervez a napokban a Magyar Vöröskereszt, arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti menjen el, és segítsen. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente nagyságrendileg 400 ezer egység vérre van szükség, amit a lakosság 4 százaléka, körülbelül 250-270 ezer önkéntes térítésmentesen biztosít.


Véradó lehet, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya eléri az 50 kilót. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

fotó: Profimedia

–A vérkészlet akkor stabil, ha naponta 1800-an adnak vért, azt mondhatjuk, hogy ez a legtöbbször teljesül. A vérkészlet pedig akkor van egyensúlyban, ha a vércsoportmegoszlás a lehető legjobban közelít a természeteshez, például a 0-s 30 százalék, az A-s 40 százalék. Mindez az ország teljes területén egyenletesen oszlik meg, és 4-6 nap átlagos felhasználásra elegendő. Ezért szigorú kivizsgálási módszereket alkalmazunk, vérkészítmény előállításakor pedig betartjuk a szükséges alapelveket – árulta el a Lokálnak az Országos Vérellátó Szolgálat.


Profimedia

Egy véradással 3 ember életét menthetjük meg. Nők négyszer, a férfiak pedig ötször adhatnak vért évente. Ebből következik, hogyha egy önkéntes rendszeresen, vagyis évi 4-5 alkalommal elmegy vért adni, akkor egy év alatt, akár 15 ember életét is megmentheti. A véradás egyébként a könyökvéna megszúrásával történik, ilyenkor 450 ml vért vesznek le egyszer használatos, steril vérvételi zsákrendszerbe, 5-12 perc alatt. De pontosan kiknek segíthetünk ezzel a kis időbefektetéssel?

– Jellemzően sürgősségi, sebészeti, szülészeti, valamint onko-hematológiai ellátásban részesülőknek – jelentette ki az Országos Vérellátó Szolgálat.

Mások segítségén túl azonban mi magunk is jól járhatunk, ugyanis minden egyes véradáskor meghatározzák a vércsoportunkat és a hemoglobinszintünket. Emellett általános egészségi állapotfelmérést, vérnyomásmérést, fertőző májgyulladás (B és C vírus), AIDS (HIV) és szifilisz szűrővizsgálatot végeznek. Az eredményekről később levélben tájékoztatják az önkéntest.

Profimedia

Hogyan készüljön a véradásra?

  • Ne éhgyomorral menjen! Fogyasszon előtte könnyű, zsírszegény ételt
  • Fogyasszon előtte bőséggel alkoholmentes folyadékot!
  • Laza ruhát vegyen fel, mely nem szorítja a karját!
  • Vigyen magával személyazonosításra alkalmas arcképes igazolványt, eredeti taj- és lakcímkártyát!

Jó érzés! Ha felhasználják a vért, akkor SMS-t kapunk.

Ki kinek adhat, ki kitől kaphat?

(Ábra: Facebook)

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek