2020. július 02., csütörtök
Ottó

Extra

Véradással évi 15 embert menthetünk meg

Ma van a véradók napja, amelynek alkalmából országszerte számos helyszínen várják a segíteni vágyókat. Érdemes ellátogatni valamelyik véradóhelyszínre, hisz azontúl, hogy életeket menthetünk, a saját egészségi állapotunkról is hasznos információkat kaphatunk.

Nagyszabású véradást szervez a napokban a Magyar Vöröskereszt, arra kérnek mindenkit, hogy aki teheti menjen el, és segítsen. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente nagyságrendileg 400 ezer egység vérre van szükség, amit a lakosság 4 százaléka, körülbelül 250-270 ezer önkéntes térítésmentesen biztosít.


Véradó lehet, aki egészséges, betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, testsúlya eléri az 50 kilót. Két véradás között minimum 56 napnak kell eltelnie.

fotó: Profimedia

–A vérkészlet akkor stabil, ha naponta 1800-an adnak vért, azt mondhatjuk, hogy ez a legtöbbször teljesül. A vérkészlet pedig akkor van egyensúlyban, ha a vércsoportmegoszlás a lehető legjobban közelít a természeteshez, például a 0-s 30 százalék, az A-s 40 százalék. Mindez az ország teljes területén egyenletesen oszlik meg, és 4-6 nap átlagos felhasználásra elegendő. Ezért szigorú kivizsgálási módszereket alkalmazunk, vérkészítmény előállításakor pedig betartjuk a szükséges alapelveket – árulta el a Lokálnak az Országos Vérellátó Szolgálat.


Profimedia

Egy véradással 3 ember életét menthetjük meg. Nők négyszer, a férfiak pedig ötször adhatnak vért évente. Ebből következik, hogyha egy önkéntes rendszeresen, vagyis évi 4-5 alkalommal elmegy vért adni, akkor egy év alatt, akár 15 ember életét is megmentheti. A véradás egyébként a könyökvéna megszúrásával történik, ilyenkor 450 ml vért vesznek le egyszer használatos, steril vérvételi zsákrendszerbe, 5-12 perc alatt. De pontosan kiknek segíthetünk ezzel a kis időbefektetéssel?

– Jellemzően sürgősségi, sebészeti, szülészeti, valamint onko-hematológiai ellátásban részesülőknek – jelentette ki az Országos Vérellátó Szolgálat.

Mások segítségén túl azonban mi magunk is jól járhatunk, ugyanis minden egyes véradáskor meghatározzák a vércsoportunkat és a hemoglobinszintünket. Emellett általános egészségi állapotfelmérést, vérnyomásmérést, fertőző májgyulladás (B és C vírus), AIDS (HIV) és szifilisz szűrővizsgálatot végeznek. Az eredményekről később levélben tájékoztatják az önkéntest.

Profimedia

Hogyan készüljön a véradásra?

 • Ne éhgyomorral menjen! Fogyasszon előtte könnyű, zsírszegény ételt
 • Fogyasszon előtte bőséggel alkoholmentes folyadékot!
 • Laza ruhát vegyen fel, mely nem szorítja a karját!
 • Vigyen magával személyazonosításra alkalmas arcképes igazolványt, eredeti taj- és lakcímkártyát!

Jó érzés! Ha felhasználják a vért, akkor SMS-t kapunk.

Ki kinek adhat, ki kitől kaphat?

(Ábra: Facebook)

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Bay Éva: A fiam a legjobb barátom!

  Bay Éva: A fiam a legjobb barátom!

  Bay Éva és fia, Marczali László között rendkívül szoros a kapcsolat. Éváéknak nagyon sok közös programjuk van, szeretnek például együtt edzeni. Nem is csoda, hiszen mióta Éva 18 kilótól megszabadult, több energiája van, mint valaha, és ez Lászlót is arra inspirálja, hogy sokkal rendszeresebben látogassa az edzőtermet, és figyeljen oda magára.

 • Vége! Elvált Vitray Tamás

  Vége! Elvált Vitray Tamás

  Tavalyi év végén jelentette be a Kossuth-díjas újságíró, hogy feleségével Kállay Borival úgy döntöttek külön folytatják az életüket.