EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Extra

Zaklatás a Katonában – Érvénytelen lehet a titoktartási szerződés

A Ripost szerint titoktartási szerződést írattak alá a Katona József Színház társulatával, így akarta eltussolni Gothár Péter ügyét a vezetőség.

Ahogy arról múlt héten beszámoltunk, Gothár Péter az a rendező, akinek a nevét több mint egy napig nem hozta nyilvánosságra a Katona József Színház, miután kirúgta a zaklatási botrány miatt.
„Egy évvel ezelőtt erkölcsileg elfogadhatatlan módon közeledtem színházunkban egy munkatársnőmhöz” – írta Gothár a közleményében. Az Origo úgy értesült, több eset is történt, és a színház korábbi közleményéből szintén ez derült ki. A Ripost megtudta: egy fiatal színésznő az egyik áldozat, aki volt elég bátor ahhoz, hogy jelentse a hatalmával visszaélő kollégáját. A Ripost szerint titoktartási szerződést írattak alá a Katona József Színház társulatával, így akarta eltussolni Gothár Péter ügyét a vezetőség.
– Főszabályként a Polgári Törvénykönyv alapján kötött szerződések titoktartási klauzulája bűncselekmény eltussolására nem használható – mondta el ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi igazgatója az Origónak. A jogász elmondta, hogy amennyiben bebizonyosodik, hogy a Katona József Színházban valóban szexuális bűncselekmény valósult meg, akkor a dolgozókkal aláíratott ilyen titoktartási nyilatkozat érvénytelen, hiszen az jogszabályba ütközik, amelynek érvénytelenségére bárki, határidő nélkül hivatkozhat a bíróság előtt.
Kálomista Gábor filmproducer súlyos hibának tartja azt, ahogy a színház, illetve a Színház- és Filmművészeti Egyetem kezelte a botrányos ügyet.
– Itt lenne az ideje, hogy a színművészeti egyetem lassan levegye a glóriát a fejéről, és a többi felsőoktatási intézményhez hasonlóan egy átlátható és ellenőrizhető képzést folytasson –
mondta Kálomista Gábor az Origónak.


Gothár Péter
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Kanye West indulna az amerikai elnökválasztáson

  Kanye West indulna az amerikai elnökválasztáson

  Megmérettetné magát az Egyesült Államokban idén novemberben tartandó elnökválasztáson Kanye West rapper – derül ki az afroamerikai énekes helyi idő szerint szombaton közzétett Twitter-üzenetéből.

 • A brit király eltűntnek hitt levele: Olyan, mintha kialudt volna egy fény a családunkból

  A brit király eltűntnek hitt levele: Olyan, mintha kialudt volna egy fény a családunkból

  Szinte mindenki ismeri VI. György brit király történetét (már csak a 4 Oscar-díjas A király beszéde című nagysikerű filmből is, Colin Firth remekbe szabott alakításával), aki annak köszönhetően lett uralkodó, hogy bátyja, VIII. Eduárd a trón helyett inkább a szerelmet választotta. Györgynek pedig nem csupán a monarchia megtépázott hírnevét kellett rendbe hoznia, de a II.

 • Fordulat! Itt tér vissza Joshi Bharat

  Fordulat! Itt tér vissza Joshi Bharat

  Joshi Bharat vezetésével új, saját gyártású műsort indít a LifeTV. Július 20-tól minden hétköznap 17:00-kor kerül képernyőre az Őszintén!