2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb Nagykanizsa

Zalában is sok a kéménytűz

Az ősztől kora tavaszig tartó fűtési szezon során minden évben számos munkát adnak a kéménytüzek a tűzoltóknak. Ennek főleg az az oka, hogy az emberek nincsenek tisztában a legfontosabb szabályokkal – fogalmazott Kalamár Norbert, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

– A fával való tüzelés során a tökéletlen égés melléktermékeként füst és korom keletkezik, aminek az elvezetését a kéményeken keresztül oldják meg évszázadok óta – mondta a főhadnagy.


– Ám ha nem megfelelő éghető anyagot vagy nem száraz, tüzelésre alkalmas fát használunk, akkor a keletkezett melléktermék korom, kátrány formájában lerakódik a füstelvezető járatába, és csökkenti annak keresztmetszetét – folytatta Kalamár Norbert. – Nagy mennyiségű lerakódás esetén ez az anyag képes begyulladni, nagyon magas hőmérsékleten égni, és ez a kéményből akár a tetőszerkezetre is átterjedhet. Éppen ezért minden esetben száraz, tüzelésre alkalmas fát használjunk a kályhák, kandallók felmelegítéséhez.

Fával vagy brikettel tüzeljünk, műanyaggal, háztartási hulladékkal semmiképp, tanácsolja a katasztrófavédelem (Fotó: Gergely Szilárd)

– A hó alól összeszedett, a szobában rövid ideig szárogatott fa nem, azonban a kivágott, felhasogatott és ezután száraz, szellős helyen másfél-két évig tárolt keményfa, mint például az akác, a bükk, a tölgy és a gyertyán, már megfelelő a tüzeléshez – jelentette ki a szakember, kiemelve: a tévhitekkel ellentétben a frissen kivágott akácfa magas víztartama miatt a vágás évében még nem megfelelő a tüzeléshez.


Kiváló alternatíva lehet a fabrikett, amelyet magas nyomáson készítenek különböző faipari termékek „hulladékaiból”. Ezt kötőanyag nélkül, préseléssel állítják elő, s magas fűtőértéke és rendkívül alacsony hamutartalma miatt közkedvelt lett. Alacsony nedvességtartalma révén a fabrikett nagyon jó hatásfokkal fűt, emellett kevésbé károsítja a kéményt és a fűtőberendezést.

Ami tilos

Nem szabad a háztartásban keletkezett hulladékot, szemetet, műanyag palackot elégetni a fűtőberendezésben – szögezte le Kalamár Norbert. A vegyes tüzelésű  kályhákból kikerülő toxikus füst ugyanis nemcsak a kéményen keresztül távozhat, hanem a tökéletlen égés következtében a lakótérbe is bekerülhet, és közvetlenül mérgezheti az ott lakókat. Így nemcsak környezetszennyező, hanem egészségkárosító hatása is van, mindemellett növeli a kéménytűz kockázatát.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kupa vagy liga?

    Kupa vagy liga?

    Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

  • Mehetünk már szaunázni?

    Mehetünk már szaunázni?

    Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.