EUR: 354,01 Ft
CHF: 333,16 Ft
2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb Sopron

20 éves a Határok Nélkül Alapítvány

20 éves a Határok Nélkül Alapítvány. A szervezet az elmúlt két évtizedben számos jótékonysági programot szervezett, tavaly pedig a Soproni Önkormányzattól saját bérleményt kapott. Karitatív, segítő tevékenysége ezáltal még inkább kibővült, és az idősekre is kiemelt figyelmet fordít.

Vigné Kovács Margit mutatja a felajánlásokat
Fotó: Kóczán Bálint


– Az alapítványt három magánszemély, a TIT egykori elnökségi tagjai hozták létre azzal a szándékkal, hogy a kultúra, a művészetek és az ismeretterjesztés mellett segítsenek az akkor már megjelenő szegényebb társadalmi csoportoknak – elevenítette fel Vigné Kovács Margit a 20 éves Határok Nélkül Alapítvány alapításának kezdeteit.
Az elnök hozzátette: eleinte Böjte Csaba Dévai Szent Ferenc Alapítványát támogatták, évről évre megrendezték a Szeretet Napokkal, majd folyamatosan bővült a tevékenységük.
– Rendeztünk olyan gálákat, amelyek bevétele szintén a határon túli magyar rászorulókat, például a kárpátaljaiakat szolgálta, és örömmel mondhatom, hogy tizenkét éve már a soproniakat is kiemelten tudjuk segíteni.


Nagyon sok élelmiszer összegyűlt karácsonyra
Fotó: Kóczán Bálint

A Határok Nélkül Alapítvány működése tavaly új irányt vett, és még szélesebb körben tudja felkarolni a rászorulókat. – Az életünk megváltozott, amikor tavaly márciusban megkaptuk a Szent Márton Házat. Egy olyan karitatív, segítő ház jött létre, amely túl azon, hogy élelmiszert vagy ruhát biztosít célcsoportjainknak, hozzásegíti ezen csoportokat az életmódváltáshoz is. A gyerekeknek különórákat szervezünk, és kiemelten foglalkozunk a magányos, segítségre szoruló idősekkel. Nekik szeretnénk az egyedüllét ellen közösségeket biztosítani – fejtette ki Vigné Kovács Margit.
A Határok Nélkül Alapítvány az ünnepek közeledtével idén is megszervezte az Angyali Doboz akcióját. A dobozok gyűjtése pont a napokban ért véget. Az összegyűlt ajándékokkal rászoruló gyermekek, magányos idős emberek karácsonyát teszik örömtelivé.

Folyamatosan tartanak programokat a Szent Márton Házban
Fotó: Kóczán Bálint

Emellett az idei esztendő is rendkívül sűrűn telt a szervezetnél.
– Tevékenységünket 2019-ben is, a soproni és a Kárpát-medence területéről választott célcsoportjaink igényei határozták meg.  Idetartoznak az inaktív felnőttek, a hátrányos helyzetű családok, a magányos idős emberek, a hajléktalanok, a gyermeküket egyedül nevelő szülők vagy épp a romák. Az év folyamán folyamatos gyűjtéseket szerveztünk, lakásokat rendeztünk be, informatikai képzéseket tartottunk 65 év felettieknek, családi és közösségi programokat szerveztünk, és még sorolhatnánk. Eredményességünk ereje leginkább az önkéntesek nagy számában, és elkötelezett munkatársainkban rejlik. Jelenleg is nagyon sok csomag áll székházunkban, amelyeket az Angyali Dobozokkal együtt folyamatosan juttatunk el a soproni és a nyírségi célcsoportjainkhoz – zárta az elnök.


A Szent Márton Ház decemberi eseményei
December 6., 17 óra – Mikulás-est
December 10., 10 óra – Kreatív klub: karácsonyi díszek készítése
December 11., 10 és 17 óra – Szépkorúak Klubjában idősek karácsonya
December 17., 10 óra – Kreatív klub: karácsonyi díszek és csomagolás készítése
December 18., 17 óra – Életmód klub: rászoruló családok karácsonya

Felkarolták az idősöket
Fotó: Kóczán Bálint

 

Rákász Gergely koncertje
Az alapítvány segít Rákász Gergely Karácsonyi koncertjének megszervezésében is, amely december 19-én, csütörtökön 19 órakor lesz a Szent Margit templomban.

Tavaly március óta kiemelt szerepet kapott a Szent Márton Ház
Fotó: Kóczán Bálint

Kapcsolódó Cikkek