EUR: 353,47 Ft
CHF: 332,69 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Életmód

5+1 kérdés a Csík Zenekarhoz

Rendhagyó, óévbúcsúztató koncertre készül a Csík Zenekar. Borbás Marcsi és Vecsei H. Miklós is ott lesz a meghívott vendégek között.

Mire számíthat a közönség? Zene, ízek és vers?


A kérdés nagyon tetszik, jól összefoglalja az estet. A műsorban a magyar néphagyományok öröklését és továbbadásának fontosságát járjuk körül több szemszögből, ebben nyújtanak segítséget vendégeink. A tánc és a zene egymástól elválaszthatatlan, ezért hívtuk el a Fitos Dezső Társulatot. Színpadi jelenlétük teljessé teszi a zenénket. A tempóváltások, dinamikai játékok jobban élvezhetők, ha láthatjuk, hogy követi ezeket egy-egy táncos vagy táncospár. Az élet fordulópontjaihoz kötődő ünnepek (lakodalom, keresztelő stb.) megtartásának a közös étkezés szintén elmaradhatatlan része volt. Az asztalnál tudott a család fontos dolgokról beszélgetni. Az ételekről és a hozzájuk köthető szokásokról Borbás Marcsi sok színes információt oszt meg velünk és a közönséggel. 2019-ben egy közös koncertsorozat kapcsán alakult ki közelebbi kapcsolatunk és barátságunk Vecsei H. Miklóssal. Úgy érezzük, hogy érdemes még több embernek megmutatnunk együttműködésünket, amelyben közös zenélés és vers-zene párhuzamok is helyet kapnak.

Beszédes a koncert címe: Sose lesz vége. Mit jelent ez a kifejezés a zenekar számára?


A cím egy idei feldolgozásunk címe. Az eredeti dalt az Anima Sound System zenekar írta, és az ő felkérésükre nyúltunk hozzá. Átöltöztettük, moldvai stílusú kaval- és kobozkísérettel adjuk elő, de mondanivalójában szinkronban maradt az eredetivel. Az est legfőbb üzenete az, hogy a hagyományok továbbadása, a következő nemzedékek számára való átörökítése fontos felelősségünk, hiszen az előző generációk által teremtett és felhalmozott kincsünk – szellemi örökségünk – nem veszhet el. Ha jól végezzük a dolgunkat, a történetnek „sose lesz vége”.

A koncert tematikája az emberi élet fordulópontjait mutatja be a születéstől a halálig. Mi az üzenete egy emberöltő bemutatásának?

Az ünnepi alkalmakhoz köthető szokások rendje a régi időkben szigorúan betartandó volt. Így minden jeles alkalomhoz tartozott egy ceremónia, amely segített az örömöt – vagy akár a bánatot is – megélni, feldolgozni. Ugyanígy egyes dalok is kötődtek bizonyos ünnepekhez, szokásokhoz. A népzenei gyűjtés során a kérdező tételesen végigmegy az életen és az ünnepeken is, mivel így tudja segíteni az adatközlőt abban, hogy eszébe jusson minél több dal és szokás, hiszen minden „információmorzsa” gazdagítja a jelen és a jövő emberét. Ebből az összegyűjtött óriási kincsből szeretnénk minél többet megmutatni, és persze a jelen kor zenéit is ugyanezen tematika alapján tudjuk a műsorba beépíteni.

Számos rock- és könnyűzenésszel dolgoztak, dolgoznak együtt. Mennyire fontos, hogy más stílusból is inspirálódjanak?

Egy zenész számára minden új dal izgalmas, és kinyit egy ajtót. A klasszikus és könnyűzene irányából régebben is volt közeledés a népzene felé. A Csík Zenekar ugyanezen a hídon az ellenkező irányba indult el. Azáltal, hogy megtanultunk új dalokat, és megismertünk nagyszerű művészeket, új megközelítési módokat és újabb perspektívákat láttunk és vettünk át. Azt tapasztaljuk, hogy a zene felé alázattal fordulva azonos érzések különböző módon közvetíthetők. Verset is lehet szavalni a világ összes nyelvén, ugyanígy jó zenét is lehet játszani minden stílusban. A tanult dolgokat beépítve igyekszünk színes, tartalmas és szórakoztató zenét létrehozni és játszani.

A Csík Zenekar tavaly ünnepelte harmincadik születésnapját. Ilyenkor kötelező összegezni? Mik a tanulságok?

A harminc év alatt a zenekar folyamatosan gyakorolt, próbált, ügyesedett. Mindent megteszünk, hogy ez a folyamat ne szakadjon meg, ezért folytatjuk a munkát, rendszeresen próbálunk, hozzuk az új ötleteket és dalokat. Nem érezzük úgy, hogy „készen vagyunk”. Mindig lehet ügyesebben, szebben vagy akár gyorsabban játszani. Ráadásul a népzenénk kifogyhatatlan kincsesbánya, és az egyéb műfajok befogadása és feldolgozása is rengeteg munkával jár.

Milyen tervek vannak az új esztendőre? Mi a mottója az új évnek?

A zenei gondolkodásmódunkon nem akarunk változtatni, de újabb ötleteket szeretnénk színpadra vinni egy-egy szám vagy akár egy egész estés új műsor formájában. Folytatjuk a népzene tanulását és játékunk csiszolását. A megkezdett utunkat kívánjuk folytatni, fejlődni népzenészként és előadóművészként egyaránt. Szeretnénk a közönség számára a jövőben is színes, tartalmas és szórakoztató műsorokat összeállítani.

Kapcsolódó Cikkek