EUR: 353,47 Ft
CHF: 332,69 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb XXII.kerület

A Budafókából irány Tokió!

Az utánpótláskorú Zombori Gábor, a Budafóka junior világbajnoka is bekerült a glasgow-i felnőtt rövidpályás Európa-bajnokság utazó keretébe, de a 17 éves fiatal tehetség mesterével, Horváth Tamás edzővel már a 2020-as Tokiói Olimpiára készül.

A Budafóka nevet egyre többen ismerik a nemzetközi versenyeken, hiszen a budafoki úszóegyesület egyre-másra ér el szép eredményeket az utóbbi három évben. Zombori Gábor kisgyerekként kezdett úszni a budafoki tanuszodában, és bár 4 évesen sírással indult az úszásoktatás, végül rabul ejtette a víz, és leigazolt versenyzője lett a Budafókának, ahová úgy jár edzésre, mintha haza menne.


– A Budafókában kezdtem, nem is vágyom máshová, szeretek itt lenni. Jók a társaim, ragaszkodom az edzőmhöz, itt vagyok otthon.

Ami a világbajnoki címet illeti, Gábor azt mondja, ez nem változtatta meg emberi kapcsolatait, eddigi kötődéseit.


– Nem változott semmi olyan értelemben, hogy szeretem ezt a közeget, ahol úgy szólítanak meg, akik körülvesznek itt, ahogy eddig. Nem tagadom, jó ez az érzés, hogy világbajnok vagyok, és örömmel tölt el. Továbbra is marad azonban a kemény munka, és ebben számíthatok az edzőmre, aki már 7 éve foglalkozik velem, ismer, és jól összeszoktunk. Innen, a Budafókából irány Tokió!

 

A nevelő edző

Horváth Tamás 2005 óta dolgozik a budafoki uszodában, a Budafóka SE utánpótlás edzőjeként és úszás oktatóként. Több tanítványa szerepel nemzetközi világversenyeken Magyar Válogatottként. Legkiemelkedőbb eredményeik a 3 Ifjúsági Világbajnoki cím és egy felnőtt Európa-bajnoki bronzérem. Tanítványa, Zombori Gábor junior világbajnok, és junior világbajnoki rekorddal teljesítette az olimpiai felnőtt A szintet.

– Most is meghatódom, ha visszagondolok rá, hogy láttam a képernyőn a piros vonal előtt úszni Gábort. Óriási élmény, a saját versenyzőmet a világcsúcs előtt látni. Két nagy verseny áll előttünk. Az egyik a felnőtt országos bajnokság márciusban, cél megvédeni a csúcsot. Utána arccal az olimpia felé, a többi versenyre elmegyünk munkából, aztán lesz, ami lesz, de mi már Tókióra koncentrálunk. Sikerült egy működő felkészülési rendszert létrehoznunk apró változtatásokkal, már megvan a végső edzés-munkaterv.

A világbajnok Zombori Gábor Horváth Tamás tanítványa (Fotó: Fodor Erika)

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.