EUR: 355,07 Ft
CHF: 332,20 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Belföld

A dekorációs lézerfények zavarhatják a légiközlekedést

A karácsonyi időszakban kiemelten kell figyelni a dekorációs lézerfények elhelyezésére, fontos, hogy azok csak a házak falát világítsák meg, mert egyébként zavarhatják a légiközlekedést – hívta fel a figyelmet a HungaroControl az MTI-nek pénteken eljutatott közleményében.

Kiemelték, hogy a kiskereskedelmi forgalomban kapható karácsonyi lézerfények akár több kilométerről elvakíthatják a pilótákat, mert bár szabad szemmel úgy tűnhet, hogy az ég felé irányított lézerek fénye pár méteren belül megszűnik, de ez a valóságban nem így van.


Szimulációs kísérletek igazolták, hogy már a legkisebb lézerfény is befolyásolhatja a pilóták érzékelését – írták.

A probléma súlyát mutatja, hogy a fel- vagy leszálló repülőgépek személyzete tavaly közel száz, idén pedig 65 alkalommal jelezte, hogy a földről lézerrel zavarták meg őket.

A bejelentések a repülésbiztonságért felelős HungaroControl Zrt. légiforgalmi irányítóihoz érkeznek be, akik minden esetben jelentik azokat a hatóságoknak. A pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható.

A légiközlekedés biztonsága érdekében a társaság arra kéri a lakosságot, hogy a lézerfényrendszereket minden esetben úgy helyezzék el, hogy azok kizárólag a házak falát világítsák meg – olvasható a HungaroControl közleményében.

Kapcsolódó Cikkek