EUR: 336,25 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Életmód

A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

A rossz szájhigiénia számos negatív hatással járhat: ha nem tisztítjuk meg alaposan a szájüreget, akkor a baktériumok továbbjuthatnak a bélbe és a vérbe, ezáltal gyulladást okozva a testben – írta az Origo. Ez a gyulladás rengeteg problémát okozhat, ideértve a pitvarfibrillációt (rendellenes szívverést) és a szívelégtelenséget. Egy most publikált tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy milyen erős ez a kapcsolat, és hogy a szájhigiénia miként befolyásolja ezeket. Az eredmények érdekében a Koreai Nemzeti Egészségbiztosítási Rendszer 161 ezer 286 résztvevőjét tanulmányozták, akik 40 és 79 év közöttiek, és nincsenek korábbi pitvarfibrillációs vagy szívelégtelenséggel kapcsolatos panaszaik. A résztvevők rutinszerű orvosi vizsgálaton estek át, amelyből a szakemberek információkat gyűjtöttek fizikai tulajdonságokról, valamint a száj egészségéről és a szájhigiénés rutinról. Ezután tíz évig nyomon követték ezeket. A napi három vagy több alkalommal végzett fogmosással 10 százalékkal alacsonyabb a pitvarfibrilláció, és 12 százalékkal a szívelégtelenség kockázata
– mutattak rá a kutatók. – Ez a hatás fennáll az életkor, a nem, a társadalmi-gazdasági helyzet, a rendszeres testmozgás, az alkohol, a testtömeg-index és olyan társbetegségek, mint például a magas vérnyomás esetén is. –  Egy viszonylag nagy csoportot, hosszú ideig tanulmányoztunk, ami bizonyosságot ad az eredményeinkhez – mondta dr. Tae-Jin Song, a koreai Szöulban található Ewha Womans Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője, elismerve azt is, hogy csak egy ország résztvevőit elemezték, ami torzíthatja az eredményeket.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagy dobásra készül a Netflix

  Nagy dobásra készül a Netflix

  Iparági elemzés szerint a Netflix a következő nyolc évben 26,3 milliárd dollárt (8000 milliárd forintot) fordít tartalomfejlesztésre, főként saját tartalom előállítására.

 • Miről beszél ez a gyerek?

  Miről beszél ez a gyerek?

  A kamasz szleng olyan gyorsan változik, hogy a harminca-negyvenes szülők gyakran nem is értik, miről vaker a srác.

 • Fogerősítő ételek

  Fogerősítő ételek

  Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök és egyéb hozzávalók, melyek természetes összetevőiknek, valamint a bennük található vitaminoknak köszönhetően szépen fehérítik a fogakat, ráadásul hozzájárulnak az íny egészségéhez és a gyulladások megelőzéséhez is.