2020. július 04., szombat
Ulrik

Életmód

A jó szájápolás megelőzhet számos betegséget

A jó szájhigiéné több szempontból is fontos, hiszen általános egészségi állapotunkra nézve is kedvező hatással bír. Most kutatók egy meglepő tanulmányban arról számolnak be, hogy a fogmosás csökkentheti az Alzheimer-kór, valamint számos más betegség kockázatát, valamint segít a szív- és érrendszer védelmében.

A rossz szájhigiénia számos negatív hatással járhat: ha nem tisztítjuk meg alaposan a szájüreget, akkor a baktériumok továbbjuthatnak a bélbe és a vérbe, ezáltal gyulladást okozva a testben – írta az Origo. Ez a gyulladás rengeteg problémát okozhat, ideértve a pitvarfibrillációt (rendellenes szívverést) és a szívelégtelenséget. Egy most publikált tanulmányban a kutatók azt vizsgálták, hogy milyen erős ez a kapcsolat, és hogy a szájhigiénia miként befolyásolja ezeket. Az eredmények érdekében a Koreai Nemzeti Egészségbiztosítási Rendszer 161 ezer 286 résztvevőjét tanulmányozták, akik 40 és 79 év közöttiek, és nincsenek korábbi pitvarfibrillációs vagy szívelégtelenséggel kapcsolatos panaszaik. A résztvevők rutinszerű orvosi vizsgálaton estek át, amelyből a szakemberek információkat gyűjtöttek fizikai tulajdonságokról, valamint a száj egészségéről és a szájhigiénés rutinról. Ezután tíz évig nyomon követték ezeket. A napi három vagy több alkalommal végzett fogmosással 10 százalékkal alacsonyabb a pitvarfibrilláció, és 12 százalékkal a szívelégtelenség kockázata
– mutattak rá a kutatók. – Ez a hatás fennáll az életkor, a nem, a társadalmi-gazdasági helyzet, a rendszeres testmozgás, az alkohol, a testtömeg-index és olyan társbetegségek, mint például a magas vérnyomás esetén is. –  Egy viszonylag nagy csoportot, hosszú ideig tanulmányoztunk, ami bizonyosságot ad az eredményeinkhez – mondta dr. Tae-Jin Song, a koreai Szöulban található Ewha Womans Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője, elismerve azt is, hogy csak egy ország résztvevőit elemezték, ami torzíthatja az eredményeket.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

  Szúnyogok ellen természetes módszerekkel!

  A szúnyogirtás minden korszaknak egy sajátos tevékenysége, enélkül a nyári estéket nemigen ússzák meg az emberek. Csapdosni ide-oda, szidni a kellemetlenkedő zümmögőket, úgy tűnik, sosem megy ki a divatból. Eme lények szívósak, szaporák.

 • Ruhára és autóra gyűjtenek a fiatalok

  Ruhára és autóra gyűjtenek a fiatalok

  Egyre tudatosabban spórolnak a fiatalok. Az OTP Bank megbízásából készült most egy kutatás, amelyből kiderült, hogy melyek a legfontosabb takarékossági szempontjaik.

 • Így erősítse felsőtestét és mellizomzatát!

  Így erősítse felsőtestét és mellizomzatát!

  Mind a nőknek, mind a férfiaknak fontos, hogy a súlycsökkenésük mellé kidolgozott legyen a felsőtestük. A hölgyek minden bizonnyal örülnek annak, ha vannak olyan tornagyakorlatok, amelyek korrekciós műtét nélkül segítenek karban tartani a megereszkedett melleket. Tíz tornagyakorlatot ajánlanak, hogy segítsenek a női idomokat feszesíteni.