2020. július 10., péntek
Amália

Belföld

A magyar gazdaság számára döntő jelentőségű a nemzetközi környezet alakulása

A kis, nyitott gazdaságok számára, mint amilyen a magyar is, döntő jelentőségű a nemzetközi környezet alakulása – mondta el Halmai Péter közgazdász, egyetemi tanár az M1 aktuális csatorna szombat reggeli műsorában.

A szakértő felhívta a figyelmet arra: a magyar gazdaság 2017 óta produkál magas növekedési teljesítményt, és a cél az, hogy ezt hosszú távon is fenn lehessen tartani. 2016 után elsősorban a munkaerő bevonásával, majd a beruházások felfutásával függött össze a gazdaság növekedése, a legutóbbi időszakban pedig már a termelékenység is kedvezően alakult – mutatott rá.


Hozzátette: a világgazdaság ciklikussága miatt ugyanakkor nem kerülhető el a növekedés lassulása, biztosra vehető, hogy a jelenleg 5 százalék körüli növekedés nem tartható fenn; a kérdés az, hogy a recesszió mikor érkezik el és milyen mértékű lesz.

Halmai Péter úgy vélte, egyelőre a “Trump-effektus” még növekedési lendületet ad a világgazdaságnak. Ezzel kapcsolatban kifejtette: a globalizáció, az összefonódó gazdaságok korában kockázatos az, amit az amerikai elnök tesz, hogy élezi a világkereskedelmi feszültségeket, ugyanakkor úgy tűnik, ezt egyelőre díjazzák a piacok és tart a gazdasági növekedés. Az amerikai adminisztráció érdeke az, hogy az elnökválasztás előtt ne legyen recesszió – jegyezte meg.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Nem várhat a Lánchíd felújítása

    Nem várhat a Lánchíd felújítása

    Érthetetlen a Lánchíd ügyében történő szerencsétlenkedés – jelentette ki a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint minél előbb fel kellene újítani Budapest jelképét, ami a főváros feladata.

  • A Fidesz-KDNP feltételekkel támogatja az uniós hitelfelvételt

    A Fidesz-KDNP feltételekkel támogatja az uniós hitelfelvételt

    A Fidesz-KDNP feltételekkel ugyan, de támogatja az Európai Unió azon tervét, hogy hitelt vegyen fel a koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítésére – jelentette ki a KDNP országgyűlési frakciójának vezetője csütörtökön sajtótájékoztatón Budapesten.