2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Eger

A minőségi darabokat szeretik az egriek

Blaskó Balázs Jászai Mari-díjas színész, rendezővel, az egri Gárdonyi Géza színház igazgatójával készült kétrészes interjúsorozatunkban kitérünk a Gárdonyi Géza Színház adottságaira, lehetőségeire, és az egriek kulturális igényeire is. Most a második részt olvashatják.

Adottak a feltételek a nem egri színészek megfelelő elhelyezésére?


Rendelkezünk Színészházzal, amelyben másfél szobás, összkomfortos apartmanok állnak nem egri illetőségű művészeink rendelkezésére. Alkalmanként, ha több vendégművész, tervező, rendező, alkotó egészíti ki egy-egy előadás stábját, természetesen igénybe kell vennünk egyéb szálláshely-lehetőségeket is. Jó kapcsolatot ápolunk az egri szállodákkal, panziókkal, kollégiumokkal.

Fontos a helyi értékek felmutatása

– Fontosnak tartjuk a helyi értékek felmutatását. Többször segítettük már színpadra Egerhez köthető írók darabjait. Repertoárunkon most egy olyan előadás szerepel, amely a „14. aradi vértanúnak”, Lenkey János ’48-as tábornoknak, Eger szülöttének állít emléket Fekete Sándor: Lenkey tábornok című történelmi drámájával. Lenkey János tragikus sorsa, hazájához, saját emberi és katonai alapállásához, szellemiségéhez való kitartó hűsége, katonai és emberi nagysága örök emlék és példa az egriek számára – fogalmazott Blaskó Balázs.

Működik színitanoda a társulat későbbi bővítése, pótlása számára?


A 90-es években, a Gárdonyi Géza Színház 1986-os újraalapítása után közel 10 évig működött színészképző stúdió a színház égisze alatt. Egri művészek, prózai és énekes előadók nevelték, tanították, képezték a jelentkezőket a beszédtechnikán, beszédművészeten, hangképzésen át a mesterségórákig. Rendkívül alapos képzést kaptak a növendékek. Olyan, ma már Egerben és országosan is ismert művészek kerültek ki az egri stúdióból, mint Hüse Csaba, Baráth Zoltán, Nagy Enikő, Kancsár József, Klepács Andrea, Szőke Andrea, Lisztóczki Péter, Szél Anikó, Zeck Juli és még sokan mások. Sajnos a 2000-es évek elejétől megszűnt az egri színitanoda, többnyire máshol működő színészképző stúdiókból, művészeti iskolákból pótoljuk a hiányzó, fiatalabb művészgenerációt.

Az egri közönség rendkívül érzékeny, fogékonyan reagál a társadalmi problémákat felvető előadásokra.

Vannak speciális igényei az egri közönségnek?

Az egri közönség rendkívül érzékeny a színházi tartalmakra, igényli a minőségi szórakoztatást. Figyelemmel, fogékonyan reagál a mély tartalmú, társadalmi problémákat felvető előadásokra, és nagy örömmel fogadja zenés produkcióinkat is. Az operett és musical műfajokat intenzíven igényli, és pótszékes telt házakkal tünteti ki. Ami az egész együttes számára nagy öröm, hogy tért hódított a tánc műfaja – ezen belül a közérthető módon megfogalmazott történeteket közvetítő koreográfiákat igényli leginkább közönségünk. Az a körülmény, hogy 2011 óta az akkorra alig 6000-re csökkent bérletes nézőszámunk rövid idő alatt 12 ezerre bővült, s máig sem csökkent, egyértelműen jelzi, hogy ismerjük közönségünk igényeit, és emlékezetes, minőségi módon tudjuk szolgálni nézőink színházi elvárásait.

Magyar Balázs

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.