EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Belföld

A parlament megszavazta a bírók és ügyészek béremelését

Az Országgyűlés keddi rendkívüli ülésén elfogadta az egyfokú járási hivatalok kialakításáról, illetve a bírók 32, és az ügyészek 21 százalékos illetményemeléséről rendelkező törvényt. Az ellenzék ismételten nemet mondott a béremelésre, pedig korábban nagy hangon követelték a fizetések növelését – számol be az Origo.

Rendkívüli ülést tartott kedden az Országgyűlés. Az ülésnapot a kormány kezdeményezte, hogy még idén elfogadhassák a bírók és ügyészek fizetésemeléséről szóló törvényjavaslatot. A múlt héten ugyanis az ellenzék leszavazta a javaslatot és mivel néhány fideszes képviselő tévedésből rossz gombot nyomott meg, nem volt meg a szükséges többség. Az Országgyűlés a keddi szavazáson kétharmados többséggel elfogadta a törvényjavaslatot.


A törvényjavaslat többek között az egyfokú járási hivatalok kialakításáról, illetve a bírók 32, és az ügyészek 21 százalékos illetményemeléséről rendelkezik. Varga Judit igazságügyi miniszter korábban elmondta, a bírók és az ügyészek 2021-en és 2022-ben további 12, illetve 13 százalékos illetménynövelésben részesülnek.

“Az Európai Unióban a második legalacsonyabb fizetések a magyar igazságszolgáltatásban vannak, és átfogó illetményrendezésre legutóbb 2004-ben került sor” – mondta a miniszter.


Bajkai István fideszes képviselő emlékeztetett, hogy néhány éve Bárándy Gergely MSZP-s országgyűlési képviselőként időszerűnek nevezte a bírák érdemi fizetésemelését, a szintén szocialista Varga László pedig a közelmúltban beszélt arról, hogy szerinte a bírák bérrendezésében teljes körű politikai konszenzus van a Házban. Bajkai István hozzátette, hogy a Jobbik is többször felszólalt a bírák és az ügyészek fizetésemelése ügyében, például a párt korábbi parlamenti képviselője, Staudt Gábor “az asztalt verte az ügyben” – írja az Origo.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek