EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Veszprém

A szabadságot nem kaptuk, megküzdöttünk érte

A rendszerváltás harmincadik évfordulójára emlékeztek

30 éve szabadon címmel nyílt kiállítás pénteken a Városházán a rendszerváltás három évtizedes évfordulója alkalmából. A tárlat célja emlékezni és tanítani.


A kiállítást Porga Gyula polgármester nyitotta meg, aki ünnepi beszédében úgy fogalmazott: nehéz a rendszerváltásról objektívan beszélnie, hiszen ő még ahhoz a korosztályhoz tartozik, amely személyesen érintett az 1988–90-es éveket illetően.

Porga Gyula úgy emlékezett: a felnőtté válása együtt történt a magyar demokrácia felnőtté válásával (fotó: Domján Attila)

– 20–22 éves fiatalember voltam akkor, a felnőtté válásom együtt történt a magyar demokrácia felnőtté válásával. És hogy mennyire nagy változások történtek abban a pár évben, legjobban talán a másfél éves sorkatonaságom írja le. Amikor 88-ban megkaptam a behívót, még elvtársnak kellett szólítanunk egymást, azután fél év múlva már bajtársak voltunk, mire leszereltem, pedig urakká váltunk – idézte fel emlékeit.


Az érintettség éppen ellentétes pólusát képviseli Balogh Gábor történész, a Terror Háza munkatársa, aki már beleszületett a szabadságba. Szakmájából kiindulva mégis rendkívüli módon érdekli a múlt, és bízik benne, hogy a tablókiállítással méltó emléket tudnak állítani 1989-nek, és egyben nevelni is tudják a fiatalokat.

A kiállítás emléket állít és ismeretet terjeszt (fotó: Domján Attila)

A kiállítás kapcsán arról beszélt, hogy bár 1989-et a csodák évének is szokták nevezni, mert addig elképzelhetetlen események történtek, ráadásul szinte minden hétre jutott belőlük egy, a rendszerváltozásnak azért voltak kisebb előjelei. A kommunista rendszer ugyanakkor mégsem magától dőlt össze, és nem is egy külső erő nyomására, hanem a szabadságra vágyók döntötték le. Azok az emberek, akik közel fél évszázados elnyomás után is hittek benne, és kiálltak a függetlenségükért – hangsúlyozta Balogh.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.