EUR: 355,19 Ft
CHF: 331,04 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Székesfehérvár

A szemléletformálás mellé infrastruktúra is kell!

438 új kerékpártámaszt helyeznek ki februárig

Az előtérben a tavasz hírnöke, a kerékpár, a háttérben korcsolyázók Fotó: ÖKK, Molnár Artúr

Székesfehérvár támogatja a biciklizőket, kerékpárutak is biztosítják a lehetőségeket. És sok minden más is. Az egyik, ami napjainkban vált valóra: az 1000 kerékpártámasz kihelyezésére elindított program, amelynek első üteméről beszélt Cser-Palkovics András polgármester, Mészáros Attila alpolgármester és Bozai István városgondnok. A résztvevők elmondták, hogy ez év októbere és 2020 februárja között, az időjárás függvényében a Városgondnokság összesen 438 darab saját gyártású támaszt helyez ki a város számos pontján. A projekt első üteme 15 millió 233 ezer forint önkormányzati forrásból valósul meg. A civil szervezetek kezdeményezésére indította el az önkormányzat az 1000 kerékpártámasz programját.


A már eddig elhelyezett kerékpártámaszoknál, a Zichy ligetben tartott tájékoztatót a programról Cser-Palkovics András polgármester, aki elmondta, hogy a fontos fejlesztés első ütemén már dolgoznak a szakemberek.

Mészáros Attila alpolgármester szólt arról, hogy a 438 tárolót a város fontosabb csomópontjain osztották szét: a Belvárosban összesen 66 darab, a vasútállomás környékén 40 darab, az uszoda elé 16 darab kerül. A Túrózsáki sportparkhoz 30 darabot telepítenek, a többit pedig közintézmények, iskolák közelében, illetve forgalmas kereskedelmi egységek és buszvárók mellé helyezik ki.


A kerékpártámaszokat a Városgondnokság saját lakatos műhelyében gyártották úgy, hogy a Kerékpár Szövetséggel egyeztetve az megfeleljen a mostani szabványnak, emelte ki Bozai István városgondnok, hozzátéve az időjárás függvényében heti 50-80 darabot tudnak kihelyezni december végéig, majd január közepén folytatják a munkát.

 

Javaslatokat várnak

Cser-Palkovics András elmondta, hogy tavasszal újabb ötszáz támaszt telepítenek majd. Kérte a fehérváriakat, mondják el, hogy a most kihelyezésre kerülő kerékpártámaszokon kívül hova szeretnének még biciklitárolókat, Facebook-oldalán is várja a javaslatokat, helyszíneket.

– A Biciklizés Évében a Giro d’Italia verseny által adott szemléletformálási lehetőség sokat jelenthet. A kerékpáros kultúra elterjesztéséhez az infrastruktúra fejlesztésre is szükség van. Látható, hogy a városban egyre több kerékpárút épül, és néhány év alatt egy szép, használható hálózat alakul ki, de szükség van arra is, hogy a kerékpárokat biztonságosan el is lehessen helyezni. Az 1000 kerékpártámasz program első ütemén a Városgondnokság október óta dolgozik, és az időjárás függvényében februárig fejezi majd be az előre egyeztetett helyeken a támaszok kihelyezését – mondta a polgármester.

 Mészáros Attila alpolgármester:

– A második szakasz lehetőséget biztosít újabb egyeztetésekre a közintézményekkel, így igény szerint az intézmények udvarára is tudunk majd tervezni új támaszokat. Jó azt látni, hogy volt igény a külső városrészekben arra, hogy a buszmegállók közelébe is telepítsünk tárolókat, hiszen már sokan közelítik meg a tömegközlekedési csomópontokat kerékpárral.

Kapcsolódó Cikkek