2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Ózd

Advent a görögkatolikusoknál

November 17-én benépesült Ózdon a görögkatolikus gyülekezet parókiája, ahol karácsonyi díszeket készítettek, és meggyújtották az első adventi gyertyát is.

A hazai történelmi egyházak közül a görögkatolikusok a tradíciókat követve negyven napot szánnak a karácsonyi előkészületekre, így náluk az advent időszaka hat hetet ölel át. Az Úr eljövetelére várakozás velejárója az adventi koszorú készítése és az arra elhelyezett gyertyák meggyújtása vasárnapi napokon. Míg a római katolikus vallás szerint négy gyertya van a koszorún és mindegyiknek van liturgikus jelentése, addig a görögkatolikus vallású emberek hat gyertyát helyeznek a koszorúra és így két héttel hamarabb kerül sor az első gyertya elégetésére. Ózdon utóbbi szertartásnak megfelelően cselekedtek, és a díszek készítése után november 17-én fellobbant az első adventi gyertya lángja.


 – kovács –

Fotó: Palotai István
Szorgos kezek készítik a karácsonyi díszeket

Fotó: Palotai István
Gyöngyök, gyümölcsök, sütemények szolgáltak alapul

Fotó: Palotai István
Korhatár nélkül – bárki megmutathatta kreativitását az ünnepi díszek alkotásánál

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.