EUR: 355,26 Ft
CHF: 332,51 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Nagykanizsa

Akiktől féltünk, visszajöttek…

’56-os versünnep aktualitásokkal

Ismert és kevésbé ismert 1956-os művek hangzottak el a tizenegyedik ’56-os versünnepen a könyvtárban. A Nagykanizsai Polgári Egyesület (NPE) rendezvényén ezúttal a Keri, a Zsigmondy és a BLG versmondói adták elő az egy hónappal ezelőtt kisorsolt verseket.


A diákoknak Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja adta át jutalomkönyvként Bán Mór Hunyadi-sorozatának különböző köteteit, Papp János, az NPE elnökhelyettese pedig arról beszélt lapunknak, hogy Weöres Sándortól Szentmihályi Szabó Péterig, Nagy Gáspártól Bella Istvánig terjed a szerzők sora, és sajnos ezek a versek ma is időszerűek.

– Szentmihályi Szabó Péter például feljajdult 1996-ban – folytatta Papp János –, hogy „akiktől féltünk, visszajöttek”. Méltatlan évforduló volt, amikor az MSZP–SZDSZ-kormány alatt kényszerültünk ’56-ra emlékezni. Ha nincs 1956, akkor a magyar nemzet öntudata megsemmisült volna, ’56 ma is olyan tartást, erőt ad a magyarságnak, hogy nagyon hálásak lehetünk az akkori fiataloknak és lélekben fiataloknak, amiért kiharcolták nekünk a szabadságot. Mert ahogyan Kiss Dénes, a hajdani kanizsai gimnazista is megírta: „nem verték le ’56-ot, hiszen itt vagyok”.


MTI/Koszticsák Szilárd

Idén a legtöbb versmondó a Nagykanizsai Szakképzési Centrum intézményeiből érkezett. Bene Csaba kancellár azt mondta, ez a diákok mellett főként a kollégák érdeme.

– Az érzékenység érezhető a gyerekeken, vannak önálló gondolataik szabadságharcaink, így ’56 kapcsán is – szögezte le. – Örömmel hallgatom, amikor verselnek a fiatalok, mert ez felemelő. A mai világban a pedagógusoknak óriási a feladatuk, hogy kiszabadítsák a gyerekeket az internet világából – de mint ez a rendezvény is mutatja, megéri…

Gumilövedékek

Az első versünnepet éppen tíz évvel ezelőtt, 2009-ben rendezték, amikor még elevenen élt a 2006-os októberi események emléke.

– 2006-ban nagyon szégyenletessé tette az akkori kormány az ’56-os forradalom 50. évfordulóját, hiszen a békés ünneplőkre rátolták a radikális tüntetőket, és gumilövedékkel, szemkilövetéssel, könnygázzal hozták vissza a jelenbe 1956-ot – fogalmazott Papp János, a Nagykanizsai Polgári Egyesület elnökhelyettese.

 

1956 és a Lazio

Az idei ’56-os versünnepen Tollas Tibor – archív felvételről – a Bebádogoznak minden ablakot című versét adta elő, majd felcsendült az 56-os forradalomnak emléket állító Avanti ragazzi di Buda, amely mindmáig az olasz Lazio futballcsapat klubhimnusza. Ez számos feldolgozást megért, amelyekben az a közös, hogy a magyar szabadságharcot ünneplik.

Kapcsolódó Cikkek