2020. július 10., péntek
Amália

Aktuális

Újra migránsok fenyegetik Magyarországot

Egyre erősebb a déli határnál a migrációs nyomás, idén több mint kétszer annyi bevándorló próbált meg az országba jutni, mint egy éve. A Fidesz összehívta a migrációellenes kabinetet, mert kezd akkora lenni a baj, mint a 2015-ös áradat idején. Eközben az embercsempészek már alagutakat is ásnak a határzár alatt.

Az elmúlt hetekben drasztikusan emelkedett a déli határszakaszon illegálisan Magyarországra belépni próbáló migránsok száma, írja a rendőrség.


– Erősödik a migrációs nyomás Magyarország déli határszakaszán, idén január és november között több mint 11 ezer 400-an kísérelték meg illegálisan átlépni a magyar határt, míg tavaly ugyanebben az időszakban 5400-an – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádióban. Hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nagy reményeket fűz a migrációs politika megváltozásához, amit az új Európai Bizottság elnöke jelzett. – Ez a huszonnegyedik óra, hogy megállítsuk ezt az öngyilkos politikát, a tömeges illegális, jogellenes beáramlást, és szervezett keretek között tartsuk a határőrizetet, a nemzetállami döntési kompetenciát fenntartva – mondta.

Az illegális migránsok próbálnak átmászni a kerítésen, átvágni azt, de a rendőrök találtak már két, kézi erővel kiásott alagutat is. Ásotthalom közelében egy 34 méter hosszú járatban 44 illegális migránst tartóztattak fel a hatóságok, akik Csikéria közelében egy 22 méter hosszú járatra is bukkantak.


Fotó: Police.hu

 

Az egyre erősebb migrációs nyomás miatt Németh Szilárd összehívta a Fidesz-frakció bevándorlásellenes kabinetjét. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint csaknem százezer migráns gyülekezik a Nyugat-Balkánon, és noha egyelőre még rendezett a helyzet, a szituáció a 2015-ös nagy válsághoz kezd hasonlítani. – Ha a migránsokat nekieresztik a magyar határnak, abból nagy baj lehet, erre fel kell készülnünk – fogalmazott Németh Szilárd.

Fotó: Police.hu

A számok tehát riasztóak, idén közel 12 ezer, csak novemberben 2418 migráns próbált az országba jutni, a Ripost szerint csak múlt hét pénteken 150-en próbálkoztak.

 

Folyamatos az áradat

Állandósuló és folyamatosan növekvő migrációs nyomással kell számolni – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Elmondása szerint a Nyugat-Balkánon 98 ezer illegális bevándorló torlódott fel, Törökországból pedig 398 ezer illegális határátlépési kísérletet jelentettek november közepéig. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint a határok védelme fontosabb, mint valaha. Kiemelte: amit 2015 óta láttunk, az még csak a kezdet. Csak Törökországban milliók várnak arra, hogy Európa felé indulhassanak.

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek