2020. július 08., szerda
Ellák

Egyéb Nagykanizsa

Alpolgármesterek helyett tanácsnokokat választottak

nagykanizsai közgyűlésnek múlt csütörtökön sem sikerült alpolgármestert választania, ezért a szervezeti és működési szabályzat módosításával tanácsnoki pozíciókról döntöttek a képviselők.

Az októberi önkormányzati választások után ellenzéki többségbe került, de Fidesz–KDNP-s polgármester vezette nagykanizsai közgyűlés hosszas vita után – kizárólag az ellenzék támogató szavazataival – úgy döntött: az új szmsz alapján ismét tehetnek önálló indítványt a képviselők, kettő helyett három bizottságban is kaphatnak szerepet, az eddigi öt helyett pedig hat bizottságban folyik majd az előkészítő munka.


Az új kanizsai testület – a mandátumok átvétele után. Mostanra kiderült: nehéz lesz a közös munka (Fotó: Gergely Szilárd)

Az eddig legfeljebb két önkormányzati tanácsadó pozícióját – bár ezek eddig sem voltak betöltve – megszüntették, ezentúl négy tanácsnok felügyeli majd az önkormányzat meghatározott feladatköreit mindaddig, amíg nem sikerül alpolgármestert választani.
Balogh László polgármester a közgyűlésen előterjesztést tett arra, hogy a Fidesz–KDNP frakciójából legyen egy alpolgármester – fenntartva a lehetőséget arra, hogy az ellenzéki pártok akár két alpolgármestert jelöljenek –, de a többség a felvetést elutasította.
A közgyűlés – ellenzéki felvetésre – azonnali soron kívüli ülés összehívásával folytatta a munkát. Többségi szavazással az ellenzéki pártokat tömörítő Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) jelölése alapján négy képviselőjüket tanácsnokká választották, ők a kijelölt területeket felügyelik, ellenjegyzésükkel készülhetnek a közgyűlési előterjesztések.
A több mint hatórás ülésezés végén – zárt ülésen – döntöttek az ellenzéki frakció szavazásával cégvezetők visszahívásáról.

A tizenegy önkormányzati cégből nyolc esetében visszahívták néhány napos vagy néhány hetes hatállyal az ügyvezetőket, és egyúttal újakat is kineveztek helyettük.

Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője és Horváth Jácint frakcióvezető-helyettes az ülést követő sajtótájékoztatón a beterjesztések és döntések indokaként azt mondta: kényszerpályán volt az ellenzék. Miután nem sikerült előzetesen megállapodni az önkormányzati struktúrában és személyekben, az önkormányzat működőképességét ezekkel a döntésekkel lehetett biztosítani.


Kapcsolódó Cikkek