EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Székesfehérvár

Annyit várhatunk utódainktól, amennyit mi adunk elődeinknek

Huszárok tisztelegtek az egykori huszárok emléke előtt Fotó: ÖKK, Molnár Artúr

A megye vezetője (jobbra), Fehérvár alpolgármestere is koszorúzott


A Fehérvári Huszárok Egyesülete a hagyományoknak megfelelően december 11-én Pátzay Pál huszárszobránál emlékezett meg az egykori 10. huszárezred ütközeteiről. Közülük is a legnevezetesebb és legvéresebb volt az 1914 decemberében a lengyelországi Limanowa mellett lezajlott csata, amelynek során a magyar lovasság hősiesen megküzdött az orosz csapatokkal, és megállította azok előrenyomulását. A 10-es huszárok emlékművénél, Pátzay Pál 80 évvel ezelőtt felavatott lovas szobránál, a Városház téren tartott ünnepség Zádori Gábor „Limanowa, a sikolyok völgye” című versével kezdődött, amelyet a Vasvári Pál Általános Iskola diákjai szavaltak el. A megemlékezésen Sándor Zsolt dandártábornok, a székesfehérvári helyőrség parancsnoka mondott beszédet, amelyben a történelmi eseményeket felelevenítve méltatta a huszárok emberfeletti helytállását. Az ünnepség ágyúdörrenéssel zárult, Szent Borbála és a hősök tiszteletére.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.