EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Miskolc

Appal a nők elleni erőszak megelőzéséért

Minden évben, november 25-én tartják a nők elleni erőszak megszüntetésének nemzetközi napját. A kapcsolati erőszak visszaszorításában kiemelten fontos a probléma mielőbbi jelzése és a segítségkérés. Ebben, az idei évtől már a Kapcsolj egyből! mobiltelefonos applikáció is segít, mely összeköttetésben áll a miskolci krízisközponttal.

A nők elleni erőszak egyik  leggyakoribb formája a kapcsolati erőszak, melynek számos megnyilvánulási formája létezik a fizikai vagy szexuális bántalmazáson túl. Fontos, hogy lehetőség szerint az érintettek a lehető leghamarabb jelezzék ezt, nem szabad megvárni, hogy az erőszak krízishelyzetet idézzen elő. Az idei évtől már egy mobiltelefonos applikáció is segít beazonosítani a kapcsolati erőszak formáját. A magyar kormány által támogatott szolgáltatást telefonról és a Kapcsolj egyből! weboldalról lehet letölteni.


Családbarát Ország Nonprofit Közhasznú Kft.-től (CSBO) Téglásy Kristóf, a projekt szakmai vezetője számolt be lapunknak az applikáció működéséről.

–  Az applikáció Google letöltési lehetősége, a felület október végén vált elérhetővé. Az eltelt egy hónap alatt, mintegy 500 letöltés történt. Ha közvetlenül az appon keresztül kérnek segítséget, a pánikgombok használatával, akkor az a helyhez legközelebbi, releváns telefonos krízisszolgálathoz: kapcsolati erőszak esetén az OKIT-hoz, öngyilkossági krízis esetén a telefonos lelkisegély-szolgálathoz fut be hívásként.  Azonban az applikáció önmagában háromféle segítséget tud adni – mondta el Téglásy Kristóf a Lokál Extrának.


Krízishelyzetben az OKIT-segélyvonal száma: 06-80-20-55-20, mely ingyenesen hívható a nap 24 órájában. Akinek tanácsra van szüksége vagy bizonytalan, mit tegyen válsághelyzetben, a kríziskezelő ambulanciákhoz fordulhat segítségéért, akár anonim módon is. A miskolci ambulancia telefonszáma: +36-30-309-1552, írásban a következő e-mail-címen fogadják a segítséget kérőket: [email protected]segelyszervezet.hu

Térképes ambulanciakereső 
A térképes kereső megmutatja, hogy a krízisben lévő személy saját valós idejű helyzetéhez legközelebb hol talál olyan intézményt, szolgálatot, ahol szakmai segítséget kaphat. Ezen intézmények címét, elérhetőségeit, nyitvatartását mutatja meg a térkép.

 

Ismeretek 
Az esetleírásokkal, az életből vett példákból a krízisben lévő személy be tudja azonosítani saját helyzetét, hogy ő abban a helyzetben van épp az adott életszakaszában. Az applikáció az esetfajta beazonosítása után pedig végigkíséri a felhasználót a lehetséges segítség felé vezető lépéseken.

 

Pánikgomb
Az app minden esetnél felajánlja a releváns telefonos krízisszolgálatnak indítható gyorshívást – ez az úgynevezett pánikgomb. Így azonnal szakszerű segítséget kap az illető, és ha kapcsolati erőszakról van szó, valamint a kliens helyzete ezt indokolja, akkor a kollégák tudnak intézkedni a kimenekítéséről és elhelyezéséről is.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.