2020. július 16., csütörtök
Valter

Sport

Atlétikai vb 2023 – Budapest mellett az ország is nyertes lesz

A tudomány mai állása szerint 2023-ban Budapest rendezheti az atlétikia vb-t. A főváros új vezetése is a terv mögé állt, bár sokan még ellenzik a vb-t. Az alábbiakban megpróbáltunk néhány érvet összegyűjteni a rendezés pozitívumai mellett.

 

Otthont kap a sportág


Az atlétikai központ megépülésével nem csak egy stadion jön létre, a magyar atlétika végre otthont kap. A létesítmény olyan lesz az atlétáknak, mint a Puskás Aréna a futballistáknak vagy a Duna Aréna az úszóknak.

Fejlődik a terület


A stadion egy rozsdaövezet helyén épülne, ami most leginkább szemétdombra hasonlít. A fejlesztéssel rendbe tehetnék az elhanyagolt területet, a Kis-Duna-part rekultivációját, a mederkotrást is beleértve. Három új biciklis és gyalogos híd is épülne a csepeli Duna-ág felett. Továbbá szabadtéri edzőpályák, fedett atlétikai csarnok, extrémsport- és evezőspálya is épülne.


MTI/EPA/Diego Azubel

Zöldfelületek jönnek létre

A beruházásnak köszönhetően 72 hektár új közparkot is létrehoznának, amelyből közel 60 hektár Csepelen valósulna meg, és több mint 4 ezer új fát kapna Észak-Csepel.

Hazai közönség előtt szerepelhetnek

Minden sportoló álma, hogy hazai közönség előtt nyerjen érmet, így a mi Hosszú Katinkánknak vagy a párbajtőröző Siklósi Gergelynek már összejött Budapesten, most az atlétáknak is sikerülhet.

Pörögne a turizmus

A külföldi vendégéjszakák 2017-es 7,9 százalékos emelkedésében többek között az abban az évben rendezett budapesti vizes világbajnokságnak is szerepe volt. Az atlétikai vb a világ 3. legnézettebb sporteseménye, így hasonló hatást gyakorolna a turizmusra.

 

Így látják a magyar atléták

Baji Balázs, vb-bronzérmes gátfutó: – Örülök, hogy Budapesten lesz a vb, de annak is, hogy komoly, konstruktív vita előzte meg a végső döntést, így legalább a rendezés korábbi ellenzői is világos képet kaphattak arról, hogy milyen előnyökkel jár majd a házigazdai szerep.

/Srdjan Suki)

Márton Anita, olimpiai bronzérmes súlylökő: – Csodálatos hazai pályán versenyezni, csak a Gyulai Emlékversenyen lehet valami hasonlót érezni. Ráadásul az atléták jövendőbeli otthonát nem csak az élsportolók használhatják.


MTI Fotó: Bodnár Boglárka

 

Pars Krisztián, olimpiai bajnok kalapácsvető: – Óriási lökést ad a vb az utánpótlásnak. S persze, nekem veteránnak is, mert minden erőmmel azon leszek, hogy még dobókörbe léphessek a budapesti vb-n.


MTI Fotó: Illyés Tibor

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek