EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb XXII.kerület

Az egykori kistétényi birtokosra emlékezett a Klauzál Társaság

Klauzál Gábor születésnapja alkalmából – idén 12. alkalommal – tartott megemlékezést a budatétényi Klauzál Gábor Társaság a Záborszky Pincében. A jó hangulatú lokálpatrióta-találkozón Lükőné Örsi Gabriella és Lükő Szabolcs beszélgetett Kiss Péter borásszal, akinek a borait meg is kóstolhatták a vendégek.
Kistétényi birtokos
Klauzál Gábor (Pest, 1804. november 18. – Kalocsa, 1866. augusztus 3.) politikus, ügyvéd, miniszter az önkényuralom alatt Kistétényben gazdálkodott, szőlő- és gyümölcsnemesítéssel foglalkozott. Az általa alapított Kistétényi Szőlőbirtokossági Társulat sokat tett a terület jövőjéért. Jó borokat termelt. Nyaralót és présházat épített. A Hugonnay grófok által épített kistétényi kápolnát „saját költségén hosszú időn át jó karban tartotta”. A mai Szent Mihály-kápolnát 1914-ben felújító bizottság tagjai ezt egy mai napig is látható emléktáblával örökítették meg. Halálának évében, 1866-ban is, betegeskedéséből enyhülést keresve, „felüdült és Kis Tétényre nyári lakába vonult” – írja róla Trefort Ágoston.
Deák barátja
1853. április 27-én feleségül vette az aradi vértanú, Nagysándor József tábornok jegyesét, Schmidt Emmát. Házasságukból Emma, Gábor és Mária nevű gyermekeik születtek. Mindhármuknak Deák Ferenc volt a keresztapja. Ez a komaság Klauzál Gábor és Deák Ferenc eszmei rokonságának és barátságának bizonysága. Egyben a kistétényi szájhagyomány alapja, miszerint Klauzál kistétényi házában, a mai Klauzál utcában található villában gyakorta vendégeskedő Deák részben itt fogalmazta meg a kiegyezés szövegét.

Kapcsolódó Cikkek