2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Szeged

Bárki zongorázhat a nagyállomáson

Zongorát adományozott múlt pénteken a szegedi nagyállomáson a Tarjánvárosi Élő Közösség Alapítvány. Először Dombiné Kemény Erzsébet szólaltatta meg a hangszert, az ünnepség végén pedig karácsonyi dalokat énekeltek a jelenlévők zongorakísérettel.

Az átadón Lucz Ilona, az SZTE Bartók Béla Művészeti Karának docense elsősorban gratulációját fejezte ki az ötlet kapcsán. – Ez a zongora missziós céllal kerülhetett ide, hiszen ahogy ki is van írva: a zene mindenkié – utalt a Kodály Zoltántól származó idézetre, amely egyben a kezdeményezés mottója is.


Az ünnepségen Lucz Ilona előtt Dombiné Kemény Erzsébet szólaltatta meg a hangszert. Kodály Ave Mariáját és Erkel Ferenc Napköszöntőjét a MÁV Hazánk kórusa énekelte el zongorakísérettel. Az ünnepség végén meglepetésként a Dicsőség mennyben az Istennek és a Mennyből az angyal című karácsonyi énekeket adták elő, amelybe a közönség is becsatlakozott.

Gyorsvonat és zongoraverseny – bárki játszhat az állomás hangszerén (fotó: Lokál)

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója hangsúlyozta, a vonatozásnak óriási szerepe volt a polgári fejlődésben, ennek hozadékaként pedig a polgári értelemben vett zenei életben is. – Ilyen nem lett volna, ha nincs vasút. Körülbelül akkor alakult ki, amikor Szegedre is elért a vonatközlekedés, hiszen hogyan máshogy jöttek volna a vendégzenészek? Bartók Béla akkor kapta meg a diplomáját, amikor a nagyállomás létesült, élt is a lehetőséggel, hiszen rengetegszer fordult meg és koncertezett Szegeden, ahova vonattal érkezett – idézte fel.


Gyüdi kifejtette, a vonatok zakatolása inspiráció is a zeneszerzők számára, fontos ritmikai képlet, amit nagyon sokan használnak. – Arthur Honegger írt is egy darabot Pacific 231 címmel, amelynek ihletője volt a vasút. Antonín Dvořák olyan mániákus szerelmese volt a vasútnak, hogy naponta kijárt a prágai főpályaudvarra és felírta a pályaszámokat – osztotta meg érdekességként, majd hozzátette, Vaszy Viktor szegedi karmesternek vasútmodellje volt otthon. – Gregor József elbeszélése szerint az volt az igazi kitüntetés, ha Vaszy azt mondta neki: maga eljöhet hozzám vasutazni! – mondta.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.