EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Eger

Blaskó Balázs: A változatosság gyönyörködtet

Blaskó Balázs Jászai Mari díjas színész, rendezőt, az egri Gárdonyi Géza színház igazgatóját az idei évadról, színészetről, rendezői munkájáról, az egri közönségről kérdezte a Lokál Extra. Két részes interjúnk első részét olvashatják most.

Hogyan értékeli az idei évad előadásait?


A 2019/20-as színházi évadot „Varietas delectat” tematikus megjelöléssel nyitottuk, indítottuk útjára. Ez a kifejezés – a változatosság gyönyörködtet – a műsorterv összeállítására, annak sokszínűségére, műfaji variációira vonatkozik. Már jól benne járunk az évadban, s a visszajelzések a közönség részéről szerencsére igen pozitívak. 

Milyen produkciókkal készültek az idény elejétől?


Szeptember végén az immár hagyományossá vált Stúdiószínházi Táncfesztiválunk nyitányaként került bemutatásra Frenák Pál koreográfiájával az „In_Time” c. stúdió táncprodukciónk. Maga a fesztivál, s bemutatott előadásunk a kortárs táncirányzatok sokszínű változatosságát kínálta tánc iránt fogékony egri és idelátogató nézőinknek, s komoly országos szakmai sikert jelentett táncművészeink és a GG Tánc Eger, tagozati együttesünk számára. Október hónapban két, gyermekek számára készült, Baráth Zoltán által rendezett produkció is színre került: a Forró vizet a kopaszra c. népmesefeldolgozás a Stúdióban, a Tizenkét hónap című orosz mesedarab a nagyszínpadon aratott sikert legfiatalabb nézőink körében. Színházunk első felnőttbérletes előadása, rendezésemben Shaw: Warrenné mestersége c. társadalmi drámája, s nagy öröm, hogy erőteljes, mához szóló üzeneteivel komoly hatással van fiatalabb, s idősebb felnőtt nézőinkre.

Novemberben került a közönség elé Moravetz Levenrte rendezésében Fényes Szabolcs-Békeffi István: Rigó Jancsi c. nagyoperettje, amelynek szereplőgárdája szinte teljes társulatunkat – színművészeket, táncművészeket egyaránt – lefedi, a professzionális zenei hangzás az Egri Szimfonikus Zenekar tagjainak, s Nagy Zoltán karnagy úrnak köszönhető. A közönség a bemutatón nagy lelkesedéssel követte a történetet, derült a mű humorán, s elandalodott a kifejező muzsikán.  A december elején színpadra kerülő legendás Agatha Christie-krimit, Az egérfogó-t is nagyon várták már nézőink. Reméljük, az évad további részében bemutatásra kerülő előadásaink (János vitéz, Süsü, a sárkány, Bolero, A nagymama, Páratlan páros) hasonló sikereket aratnak majd.

Vendégjátékokat vállal-e, és ha igen hol az egri színtársulat?

Társulatunk rendszeresen részt vesz vendégjátékokon. Táncművészeink produkcióira idén is számít a Nemzeti Táncszínház, de színpadra léptek a Bethlen Téri Színház közönsége előtt is, s készülnek a Teátrumi Társaság díjátadó gálájára a Fővárosi Nagycirkuszba, illetve a nagyváradi Szigligeti Színházba is. Örömmel vittük októberben a Lenkey tábornokról szóló előadásunkat a Komáromi Jókai Színházba, novemberben a Liliomfit az Újszínházba. A tervek szerint január 5-én a József Attila Színházban, február 29-én a Nemzeti Színházban, márciusban a Békéscsabai Jókai Színházban játsszuk majd az itthon nagy sikerrel futó Warrenné mestersége c. Shaw-darabot. Májusban több napos turnéra indulunk: Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson és Csíkszeredában vendégszerepel a társulat.

Rendezés közben az igazgató

Topolánszky Tamás táncos, rendezővel közös munkájukban

Blaskó Balázs

 

Magyar Balázs

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.