2020. július 02., csütörtök
Ottó

Belföld

Bocskor Andrea: Boldogulni a szülőföldön lehet

Óvatos bizakodással tekint Volodimir Zelenszkij elnökségére Bocskor Andrea, a beregszászi születésű fideszes európai parlamenti képviselő, és egyértelmű sikernek tekinti, hogy a Velencei Bizottság minap közzétett értékelésében az Európa Tanács égisze alatt működő jogásztestület felszólította Kijevet: helyezze hatályon kívül a kisebbségek nyelvhasználatáról szóló jogszabály bizonyos rendelkezéseit.

Bocskor Andrea a Magyar Nemzet pénteki számában elmondta: míg tavasszal nagy reményeket fűztek a helyzet gyors javulásához, mára csupán óvatos bizakodással tekintenek a politikai váltásra, hiszen egyelőre nem látják azokat a pozitív a változásokat, amelyeket vártak az új ukrán vezetéstől. Zelenszkij fél éve vette át a vezetést a kifejezetten magyarellenes politikát folytatott Petro Porosenkótól.


Kiemelte: noha Zelenszkij azt ígérte, felül fogja vizsgálni a kisebbségek addigi nyelvhasználati jogát felszámoló jogszabályt, az júniusban mégis hatályba lépett, és azzal fenyegetnek, hogy soha többé nem lesznek magyar tannyelvű iskolák.

A képviselő egyértelmű sikernek tekinti, hogy egy ilyen tekintélyes testület, mint a Velencei Bizottság végre a kárpátaljai magyarok oldalára állt, de úgy véli, ez még nem jelenti a csata végét, mert akkor könyvelhetik el a sikert, ha az ukránok már végrehajtották az ajánlásokat.


A lapnak adott interjúban jelezte, durva provokáció volt, hogy Zelenszkij elnök által júliusban kinevezett új kárpátaljai kormányzó, Ihor Bondarenko kijelentette: Kárpátalján nem magyarok élnek, hanem magyar származású ukránok.

Bocskor Andrea kitért a jövő ősszel esedékes ukrajnai önkormányzati választásokra is. Hangsúlyozta: fontos, hogy Kárpátalján működőképes magyar településtársulások vagy kistérségek jöjjenek létre a választásokig, ha azt akarják, hogy helyi szinten megmaradjon vagy erősödjön a magyar érdekképviselet. Hozzátette, hogy Kárpátalja-szerte legalább tíz kistérségben számítanak magyar érdekképviseletre, ezek elnyerése jelenti most a fő feladatot.

Kapcsolódó Cikkek