2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Hódmezővásárhely

Búcsú az Őszi Tárlattól

A hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlatot december elsejéig tekinthették meg a látogatók. A képzőművészeti seregszemle alkotásai az idei Tornyai-plakettet elnyert festőművész, Szabó Klára Petra tárlatvezetésével búcsúztak a kiállítóhelytől.

A tárlatvezetések sorában általában egy-egy alkotó a saját műveit mutatja be, vagy egy tárlat kurátorai osztják meg gondolataikat a kiállítás darabjairól. E finisszázson is szokatlan módon a tárlat egyik alkotója mesélt a több mint kétszáz művet felvonultató kiállítás néhány műalkotásáról, az alkotókhoz kötődő barátságáról, és azokról a módszerekről, amelyeket a képzőművészek alkalmaztak a képek, szobrok, grafikák létrehozása során.


Szabó Klára Petra megosztotta a számára az idei fődíjat, a Tornyai-plakettet jelentő alkotáscsoport létrejöttének történetét, amely során a képzőművészetben eddig nem alkalmazott, a hőmérséklet-változás hatására eltűnő vagy megjelenő speciális festéket használt fel. A rendszerváltás előtt Hódmezővásárhelyen állt köztéri szobrok a különleges anyagnak és a festmények mögött elhelyezett hőpaneleket vezérlő időzítő programozásának köszönhetően időről időre megjelennek vagy eltűnnek a látogatók elől.

Kiállítás Budapesten

A tárlat 21 díjazottjának egy-egy alkotása 2020. február 14-től egy hónapon át a fővárosban, a 66. Vásárhelyi Őszi Tárlatot reprezentáló kiállításon lesz látható az Óbudai Kulturális Központban.

Sokan voltak kíváncsiak az utolsó tárlatvezetésre

A kiállítás részleteit jövőre Budapesten is megtekinthetjük.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.